Singapurska kripto berza Bitrue je pretrpela veliki hak, izgubivši 9,3 miliona XRP novčića i 2,5 miliona kardano novčića (ADA) sa svog hot novčanika. Vest je objavljena u formi zvaničnog saopštenja na Tviteru.

U vreme napada (19h 26. juna) ukradena sredstva su bila vredna više od 4,5 miliona dolara za XRP ( u vrednosti od 0,488 dolara) i 237.500 dolara za ADA (u vrednosti od 0,095 dolara), prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Iz berze navode da je jedan haker prvo “iskoristio ranjivost u našem procesu kontrole rizika u drugom procesu pregleda kako bi pristupio ličnim sredstvima od oko 90 Bitrue korisnika”, nakon čega je iskoristio pristup hot novčaniku i ukrao kriptovalute.

Prema navodima Bitrue-a, napad je brzo otkriven i aktivnost hakera je prekinuta. Bitrue je obavestila berze na koja su poslata sredstva, posebno Huobi, Bittrex i ChangeNOW, koji su pomogli i zamrznuli relevantne transakcije i naloge.

U saopštenju se uveravaju korisnici da su njihova sredstva osigurana i da će svi oni koji su “pogođeni ovim napadom, dobiti svoja sredstva nazad čim pre”.

Trenutno, Bitrue provodi hitnu inspekciju platforme i ima za cilj da što pre vrati servis u funkciju, sa podrškom za prijavu i kupovinu za koje se očekuje da će biti u najkraćem roku, dok će za povlačenja trebati više vremena.

Bitrue je obezbedila za javnost linkove XRP pretraživača blokova na kojima mogu da se prate ukradeni tokeni, a takođe navode da su kontaktirali singapurske vlasti kako bi im pomogli u identifikaciji počinioca.

Očekuje se ažuriranje berze nakon ovog incidenta.

Ove nedelje, dva brata iz Izraela su uhapšena u vezi sa hakovanjem kripto berze Bitfinex 2016. godine i drugih napada vezanih za kripto fišing sajtove/naloge.

Hakerski napad na kripto berzu Binance u vrednosti od 40 miliona dolara je samo jedan od ukupno sedam napada na berze u ovoj godini.