Razvojni tim za elektroniku orijentisanu na blokčein tehnologiju i dobavljači operativnog sistema, Sirin Labs, pronašli su proizvođača za svoj pametni telefon zasnovan na blokčeinu, izveštava Blumberg 4. aprila.

Podružnica kompanije Foxconn Technology Group, FIH Mobile, pristala je da pomogne razvoj blokčein telefona, nazvanog Finney.

 

Foxconn je međunarodna kompanija za proizvodnju ugovora o elektronici, sa sedištem na Tajvanu. To je jedan od najvećih poslodavaca širom sveta, a neki od njihovih glavnih kupaca su Apple, Google, Cisco, Huawei i Amazon.

Pametni telefon je dizajniran da omogući korisnicima da bezbedno skladište i koriste digitalne valute. Izvršni direktor Sirin-a, Moše Hogeg, izjavio je da je, sa trenutnim načinom skladištenja, korišćenje digitalnih valuta teško i da nije intuitivno.” ... masovno tržište ga nikad neće prihvatiti. Nema šanse da moja mama može da shvati kako da koristi bitkoin, a moja mama je pametna.”

Uređaj će integrisati mnoštvo različitih tokena. Vlasnicima telefona će biti omogućeno da kupuju na sajtovima kao što su Overstock.com i Epedia, pretvarajući novac u specijalizovane tokene, ako je to potrebno. Sirin je rekao da će korisnici, na kraju, moći da se odreknu komplikovanih adresa i dugih privatnih ključeva i umesto toga verifikuju svoj identitet na servisima vezanim za novčiće, skeniranjem oka, otiska prsta ili čak preko jednostavne lozinke.

Sirin je sakupio 158 miliona dolara za projekat, u decembru, preko ICO projekta, nakon inicijalnog ulaganja od 70 miliona dolara. Sirin planira da u oktobru pošalje prve jedinice u osam novih prodavnica, na lokacije sa najaktivnijim kripto zajednicama, kao što je Turska i Vijetnam. Švajcarska kompanija za potrošačku elektroniku se nada da će licencirati tehnologiju i za druge proizvođače telefona, što može da utiče na smanjenje cene, čineći uređaj dostupnijim.

Kao što je Cointelegraph objavio u martu, Huawei je bio u pregovorima s Sirin Labs-om, navodno u vezi sa licencom za njihov operativni sistem. Iako je Sirin Labs potvrdio na svom Telegram kanalu da je sastanak održan, nisu objavljeni detalji u vezi sa razgovorom.


 

Pripremila: Kristina Ristin