Tomas Zib, izvršni direktor servisa za hartije od vrednosti na švajcarskoj berzi SIX, otkrio je da kompanija verovatno neće pokrenuti kripto trgovanje, prenosi Business Insider 17. augusta.

Prema Zibu, kriptovalute za sada nisu "prioritet", imajući u vidu činjenicu da postoji i niz drugih platformi koje pružaju usluge trgovine bitkoinom (BTC). Štaviše, Zib je napomenuo da još uvek postoje pitanja "reputacije" koja se tiču bitkoina, takođe sugerišući da je sve u vezi sa bitkoinom "nada i reklama".

Međutim, direktor službe za hartije od vrednosti na švajcarskoj berzi izražava optimizam za koncept digitalne imovine. Zib je izjavio da su novčići digitalnih proizvoda kao što su tokeni inicijalne ponude novčića (ICO) "tu da ostanu", sa masovnim usvajanjem koje će biti za oko pet godina.

U intervjuu za Business Insider, Zib je uporedio digitalne valute sa trgovanjem derivata, tvrdeći da je "apsolutno uveren" da su kriptovalute "tamo gde su derivati bili ranih devedesetih godina". Prema Zibu, usvajanje digitalnih sredstava će doći "mnogo brže od 30 godina koliko je trebalo derivatima".

Zib je izjavio da je predstojeća berza digitalnih sredstava - koju trenutno razvija SIX - ima za cilj da uvede regulatorno usmeren način trgovanja ICO tokenima kako bi omogućio učešće institucionalnih investitora.

On je naglasio da će glavni zadatak berze biti da umanji jaz između grupnog finansiranja i ICO-a, koji sada obično uzima rizični ili privatni kapital. Zib je izjavio:

"Postoji potražnja od institucionalnih klijenata da pronađu način za legitimaciju i bezbednost imovine u igri."

Govoreći se za Business Insider, Zib je podstakao digitalizaciju postojećih hartija od vrednosti ili fondova kojima se trguje na berzama zbog sposobnosti da omogući delimično vlasništvo, navodeći prednosti pretvaranja neke egzotične imovine, kao što su umetnine, u tokene.

Početkom jula, SIX grupa je zvanično objavila svoje planove za pokretanje "potpuno regulisane" berze kriptovaluta naredne godine koristeći blokčein tehnologiju za stvaranje "ekosistema digitalne imovine".

Nešto kasnije u julu, SIX je takođe otkrila da je počela da razmišlja o mogućnosti pokretanja usluga kripto trgovanja na svojoj platformi za trgovanje, koja će biti pokrenuta do sredine 2019. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović