Centralne banke Kanade, Velike Britanije, Japana, Evropske unije, Švedske i Švajcarske stvorile su grupu s Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) radi zajedničkog istraživanja digitalnih valuta centralne banke (CBDC).

Prema saopštenju za medije, objavljenom od strane Banke Engleske 21. januara, pomenute institucije će deliti svoje iskustvo sa drugim članovima grupe dok proučavaju slučajeve potencijalnog korišćenja CBDC-a u svojim jurisdikcijama. U saopštenju se navodi:

„Grupa će proceniti slučajeve korišćenja CBDC-a; ekonomski, funkcionalni i tehnički izbor dizajna, uključujući prekograničnu interoperabilnost; i deljenje znanja o novim tehnologijama. Ona će usko koordinisati sa relevantnim institucijama i forumima - posebno Odborom za finansijsku stabilnost i Odborom za plaćanja i tržišnu infrastrukturu (CPMI).“

Istraživačkom grupom predsedavaće šef BIS-ovog inovacijskog centra Benoa Kjure i Džon Kanlif, zamenik guvernera Banke Engleske i predsedavajući Odbora za plaćanja i tržišnu infrastrukturu. Grupa će uključivati starije predstavnike centralnih banaka i BIS-a.

Centralne banke rade na razvoju digitalne valute

Brojne centralne banke širom sveta počele su da istražuju, pilotiraju i aktivno istražuju različite oblike digitalnih valuta, uključujući CBDC.

Kao što je Cointelegraph izvestio ranije ovog meseca, predsednica Evropske centralne banke Kristin Legard podržava napore institucije u razvoju CBDC-a. Legardova je rekla da postoji hitna potražnja za brzim i niskim troškovima i da bi ECB trebalo da zauzme vodeću poziciju, a ne da ostane posmatrač u svetu koji se menja.

Dok većina ostalih centralnih banaka još uvek raspravlja o tome da li je primena CBDC-a dobra ideja, Narodna banka Kine nedavno je saopštila da je završila dizajn na najvišem nivou i zajedničko testiranje digitalnog juana.