Šest komercijalnih banaka iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su udružile projekat o digitalnoj valuti, prenosi arapski medijski portal Argaam 5. februara.

Pozivajući se na komentare centralne banke UAE (UAECB), Agraam napominje da je cilj projekta da se koristi kriptovaluta za finansiranje transakcija između Saudijske Arabije i UAE.

Vest o razvijanju kriptovalute od strane dve gore navedene zemlje stigla je u decembru 2018. godine, kada su UAECB i Saudijska monetarna uprava (SAMA) objavili da zemlje nameravaju da koriste kriptovalutu za prekogranične transakcije.

Današnje vesti naglašavaju da će se šest neimenovanih komercijalnih banaka pridružiti projektu međubankarske digitalne valute, nazvanom Aber, sa planiranom implementacijom u narednih 12 meseci. U članku se dodaje:

„Službeno izdavanje valute je uslovljeno ishodima „proof-of-concept“ faze. Monetarna uprava Saudijske Arabije (SAMA) i UAECB će odlučiti o izvodljivosti praktične primene valute.”

Prošlog meseca, Saudijska Arabija i UAE saopštili su da su se dve zemlje dogovorile da sarađuju na zajedničkom razvoju kriptovalute čiji je cilj bolje razumevanje razvoja blokčein tehnologije, piše Cointelegraph 20. januara.

Kako je Cointelegraph objavio u oktobru, vlada u Dubaiju takođe namerava da koristi digitalnu valutu koju podržava država i koja je vezana za fiat valutu UAE, dirham, za komunalne isplate.