Najveći bežični operater u Južnoj Koreji, SK Telekom (SKT), pokreće saradnju sa petom najvećom svetskom telekomunikacionom kompanijom, nemačkim Dojč Telekomom, kako bi razvio rešenje za mobilnu identifikaciju zasnovanu na blokčeinu. Prema saopštenju za štampu SKT-a 21. februara.

Memorandum o razumevanju između dve kompanije će biti formalizovano tokom Svetskog kongresa za mobilne uređaje (MVC) 2019, koji počinje 25. februara u Barseloni, u Španiji.

Saradnja će se odvijati u sklopu SKT-a i jedinice za istraživanje i razvoj Dojč Telekoma, T-Labs, koje će razviti komercijalizovano mobilno rešenje mobilnog identiteta koje može da se koristiti za aplikacije kao što su kontrola pristupa, poslovanje i ugovori.

Kompanija SKT je prenela lokalnoj novinskoj agenciji Korea Times da veruje da će digitalna identifikacija zasnovana na blokčeinu značajno da pojednostavi i obezbedi proces verifikacije ličnih podataka. Oh Se-hiun, koji je na čelu SKT-ove jedinice za blokčein, dodaje:

"Mobilna blokčein identifikacija može da se koristiti u različitim oblastima, uključujući prijave i na mreži i u kancelarijama. Počevši od najnovije saradnje, dodatno ćemo podstaći inovacije u informacionim i komunikacionim tehnologijama."

SKT je naglasio da mnoge postojeće e-trgovine i druge interakcije zasnovane na vebu zahtevaju od korisnika da otkriju lične podatke - kao što su datum rođenja i broj telefona - čija cirkulacija kasnije izbegava njihovu kontrolu.

U enkriptovanom blokčein sistemu, takvo otkrivanje bi bilo nepotrebno, što bi omogućilo autonomnije i bezbednije upravljanje osetljivim informacijama. SKT je novinarima preneo da bi rešenja za identifikaciju mogla na kraju da zamene vladine dokumente, uključujući i pasoše.

Namera je da demonstriraju svoje zajedničko rešenje tokom MWC 2019, korejska

i nemačka kompanija navode da očekuju da će se putnici iz obe zemlje suočiti sa manje problema prilikom korišćenja ovog sistema za potvrdu identiteta.

Kao što je objavljeno, Dojč Telekom nedavno se pridružio Linux blokčein projektu Hyperledger, koji koriste mnoge kompanije usmerene na preduzeća, kao što je IBM.

SKT je ranije učestvovao u blokčein ekonomiji tako što je podržao korejsku kripto berzu Upbit, kao i lansiranje blokčein usluge upravljanja imovinom i blokčein platformu za podršku u aprilu 2018. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović