Kao što je saopšteno u ranijim člancima, korporativne institucije su počele sa gomilanjem bitkoina za isplatu otkupnina u slučaju sajber napada koji mogu dovesti do ‘hodling-a’ ili čuvanja najboljih digitalnih valuta. Nije jasno da li će ovaj trend uticati na vrednost bitkoina.

Već neko vreme, kupovina i čuvanje bitkoina kao sredstva očuvanja vrednosti je najbolji način da se poveća njegova tržišna vrednost.

Čuvati...

Najbolji način da se poveća cena bitkoina je da se kupi i čuva. Jedan od članova foruma kaže da je potrošnja dobar način da se poveća vrednost bitkoina.

Drugi argument na forumu kaže da ‘hodling-om’ sklanjamo bitkoine sa tržišta i smanjujemo dotok dostupan svima ostalima, a time povećavamo cenu kao rezultat.

...ili ne čuvati

Suprotno stanovište kaže da potrošnja bitkoina pomaže povećanju vrednosti jer pomaže unapređenju usvajanja od strane trgovaca, što zauzvrat čini prihvatanje bitkoina mogućim na mnogim mestima i bitkoin će tokom procesa usvajanja dobiti veću vrednost.

Ne-korišćenjem će se zaustaviti usvajanje bitkoin plaćanja, jer neće biti mnogo ljudi koji ga troše, što će dovesti do smanjenja ponude na tržištu gde će se stvoriti velika barijera sa porastom cene.

Ako niko ne bi čuvao bitkoin, bilo bi mnogo prodavaca, ne bi bilo kupaca, a cena bi bila nula. Ako bi svi čuvali bitkoin, bilo bi više kupaca nego prodavaca, a cena bi rasla. Stvarno stanje stvari je negde između.

Rast cene

U svetlu ovih argumenata, podsetimo se drugih ustanovljenih razloga koji bi mogli da navedu korisnike da se drže bitkoina: spekulacije o porastu cene.

U poslednje vreme došlo je do porasta cene bitkoina. Uspon je u početku pripisan slabljenju juana, a zatim su izveštaji pokazivali da je na cenu uticao poremećaj u poslovanju PayPal-a zbog napada hakera. Kasnije je bilo sugestija da je pokretanje i tok pregovora između Bitfinex-a i hakera koji je ukrao bitkoine u vrednosti od 65 miliona dolara u avgustu dovelo do porasta. Bilo kako bilo, niko ne bi želeo da se odvoji od svojih bitkoina u datom trenutku osim ako to nije neophodno.