Vodeći analitičari navode da su kineske devizne rezerve verovatno pale u rasponu od 80 do 100 milijardi dolara u oktobru. S obzirom na vrednost, stručnjaci smatraju da je devalvacija juana očekivana i samim tim potražnja za bitkoinom će se najverovatnije ponovo uzburkati.

Jens Nordvig, osnivač i generalni direktor Exante Data, istaknutog provajdera podataka o vlasništvu i inovativnih analitičkih rešenja, nedavno je izjavio u otvorenom pismu svojim klijentima da devizno tržište Kine može biti u nevolji.

Nordvig je napisao:

“Prošle nedelje, naš ‘real-time’ indikator je otkrio intervenciju (kupovina juana/prodaja dolara) od 19,5 milijardi dolara. Mi nismo videli toliki debalans na deviznom tržištu od prve nedelje januara.”

Važno je napomenuti da je u prvoj nedelji januara celo finansijsko tržište Kine bilo u haosu, gde je šangajska berza pretrpela pad vrednosti sa 3,5 miliona na oko 2,6 miliona.

Ako kinesko tržište doživi sličnu neravnotežu na početku 2017. godine, Nordvig naglašava da investitori treba da očekuju ogroman pad od 80 milijardi dolara.

“Očekujemo dramatičan pad od oko 80 milijardi dolara. Ovo bi mogao biti poziv na buđenje. Pad te veličine će biti gotovo dramatičan kao pad u januaru 2016. i avgustu 2015. godine,” izjavio je Nordvig.

Pored toga, kineski juan je značajno depresirao u poslednjih nekoliko nedelja. Devalvacija juana, koja je u korelaciji sa padom deviznog tržišta, će dovesti do velike panike na tržištu najverovatnije sredinom novembra.

Uticaj na cenu Bitkoina

Kada je kineska centralna banka objavila različite zakonske okvire za WMPs (proizvodi za upravljanje bogatstvom), cena bitkoina je odmah skočila, što je dovelo do višemesečnog maksimuma od 750 dolara.

Veliki pad na deviznom tržištu ove veličine potencijalno može da poveća potražnju za bitkoinom u kratkom roku, omogućavajući da povrati vrednost. Ako će kineski juan i dalje da devalvira zbog slabljenja deviznog tržišta, to će najverovatnije dovesti do skoka vrednosti Bitkoina ponovo.