Templ Melvil, vlasnik većine Scotcoin-a, diskutovao je o budućnosti kriptovalute dizajnirane za Škote. Krajem 2015-te godine, jedan od većih pabova u Glazgovu počeo je da prihvata Scotcoin uplate za pivo.

Scotcoin, kriptovaluta koju je kreirao Derek Nezbit, namenjena je da služi kao valuta-alternativa Britanskoj Funti u Škotskoj. Kriptovaluta je postala poznata pre referenduma o nezavisnosti Škotske. Ali posle odgovora – NE, Scotcoin nije iščezao, već se polako dizao na tabelama kriptovaluta.

Cointelegraph je razgovarao sa Templ Melvilom o ovoj kriptovaluti.

CT: Šta je podstaklo kreiranje ove valute?

TM: Derek Nezbit je pred referendum 2014-te uvideo potrebu za škotskom valutom, odvojenom od UK valute i kreirao Scotcoin – kriptovalutu baziranu na državi. Ali naravno, kriptovalute ne poznaju granice.

CT: Ko su bili ciljani korisnici?

TM: Izvorno, ideja je bila slična Islandovom projektu, svako u zemlji bi dobio određenu besplatnu količinu koina koje je mogao da koristi. Islandov eksperiment je propao jer praktično nije postojalo mesto na kojem bi mogli da se koriste. To se u ovom slučaju izbegava programom koji spaja korisnike Scotcoin-a i trgovce koji ga prihvataju. Primera radi, u toku je akcija uključivanja pabova, klubova i restorana, kao i fast food-ova. Postoje i prodavnice i sportske radnje koje prihvataju Scotcoin.

CT: Kakav je bio inicijalni odgovor korisnika?

TM: Veoma pozitivan. Škoti su strastveni kada je njihova zemlja u pitanju.

CT: Koliko su Scotcoin-ove nade povezane sa referendumom o nezavisnosti?

TM: Ne mislim da je sve tako jednostavno. Uvek će postojati mainstream fiat valuta. Mnogi kažu da je referendum propao jer valuta koju bi Škotska trebalo da koristi nakon referenduma nikada nije dovoljno objašnjena. Scotcoin bi popunio samo mali deo tog prostora, slično WIR sistemu u Švajcarskoj, ali nije namenjen da u potpunosti zameni fiat valute.

CT: Šta se dešava sada; ukupna vrednost tržišta Scotcoin-a raste nakon referenduma, a ne pada?

TM: Da, ali ja te dve stvari ne povezujem. To je rezultat napora da se Scotcoin objasni i približi korisnicima. Ovo je dugoročni projekat koji iziskuje posvećenost i rad.

CT: Kako će se projekat dalje razvijati?

TM: Imamo edukativni program u Škotskoj, a polaznici dobijaju wallet-e i nešto Scotcoin-a. Moći će da ih koriste. Već postoje trgovci koji prihvataju Scotcoin-e, a nadamo se da će korisnici koji plaćaju Scotcoin-ima imati popust. Već uključujemo i škotsku dijasporu. Predstavićemo se i na NY Tartan week-u.