Jure Pirc, direktor slovenačke kompanije Blockmaster, verovatno je jedan od prvih koji je uspeo da vodu “stavi na blokčein”, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Blockmaster-a 11. marta.

Kako je moguće vodu, koja je u fizičkom obliku, postaviti na blokčein? Nije, bar ne na taj način. Flaša, označena kao CryptoWater.si – Genesis 001, koja je napunjena 9. marta 2019. godine u 16 časova i 23 minuta ima na sebi papirni novčanik sa QR kodom koji vodi do adrese novčanika, odnosno flaše.

Adresa pripada Juretovom eksperimentalnom blokčein projektu pod nazivom AquariusCoin. Nakon što je flaša zapečaćena, pomoću mobilnog novčanika je napravljena transakcija slanjem 10 ARCO novčića na adresu posebno generisanu u tu svrhu. Adresu može da verifikuje svako ko ima pristup Internetu putem javnog blockexplorer-a AquariusCoin-a.

Jure u svom tekstu navodi da je, nakon što je kreiran papirni novčanik, odlučio da uništi privatni ključ koji se na njemu nalazio, tako da su ti novčići sada zauvek zaključani u “kriptografskom sefu”. Ovaj proces slanja novčića na adrese za koje ne postoji privatni ključ se u kripto svetu naziva spaljivanje novčića, jer su u tom slučaju zauvek izgubljeni.

Prema podacima sa sajta, AquariusCoin blokčein mreža je dva dana nakon proizvodnje flaše generisala 2137 novih blokova, što znači da je do tog trenutka “kripto voda” verifikovana 2137 puta, a zapis o tom događaju je zapečaćen i ne može biti promenjen ili izbrisan sve dok postoji AquariusCoin blokčein.

Ovo nije prvi put da se blokčein i voda nađu u istoj rečenici. Ranije ovog meseca, senator američke države Kolorado Džek Tejt, zajedno s predstavnicima demokrata i rapublikanaca Dženi Džejms Arnt i Mark Katlin, podneo je predlog zakona kojim bi uveo studiju o potencijalnoj implemantaciji blokčeina kako bi se vodila baza podataka o vodnim pravima na Institutu za vodu u okviru Univerziteta Kolorado, prenosi Cointelegraph.