Vlada Republike Slovenije je najavila da ima za cilj pozicioniranje zemlje kao vodeće destinacije za blokčein tehnologiju u EU. Vlada ispituje potencijale primene tehnologije u javnoj upravi.

Tokom govora na događaju Digital Slovenia 2020 sredinom oktobra predsednik vlade Miro Cerar je izjavio da regulatorne agencije i ministarstva ispituju tehnologiju i potencijalne primene.

“Regulatorna tela i ministarstva već proučavaju blokčein, a država učestvuje u aktivnostima na evropskom nivou u oblasti uvođenja i regulacije ove tehnologije. Takođe, već postavljamo temelje početnog pilot testiranja tehnologije u državnoj upravi.”

Drugi blokčein projekti u Sloveniji

Slovenačka vlada je 3. oktobra pokrenula ‘Blockchain Think Tank’ u sklopu Slovenačke digitalne koalicije.

Istraživački tim će služiti kao spona između programera, lidera u sektoru i vlade. Koordiniraće stvaranje različitih edukativnih materijala o blokčeinu sa različitim kompanijama i pomoći u izradi novih propisa vezanih za blokčein tehnologiju.

U svom govoru, Cerar je tvrdio da vlada pruža potpunu podršku ovoj tehnologiji.

“Slovenija se pozicionira kao destinacija koja je prijateljski nastrojena prema blokčeinu, uspostavlja stubove nacionalnog blokčein ekosistema u oblasti prenosa i širenja informacija, usvaja zakonske propise i promoviše podsticaj okruženja za razvoj kompanija koje rade u oblasti blokčein tehnologije.”

Slovenačka komisija za finansijsku stabilnost je izdala upozorenje kojim se savetuje oprez prilikom ulaganja u ICO projekte i digitalne valute zbog nedostatka propisa koji se odnose na njih.