Francuska kreditna institucija Societe Generale SFH izdala je obveznicu od 100 miliona evra (112 miliona dolara) kao investicioni (security) token na Itirijumovom (ETH) blokčeinu, objavljeno je na njihovom sajtu 23. aprila.

Societe Generale SFH - koja je podružnica jedne od najvećih finansijskih institucija u Evropi, Societe Generale Group - uvela je svoj prvi pilot projekat razvijen u saradnji sa Societe Generale FORGE. Potonje je interni startap pokrenut kroz poduzetnički program Societe Generale Group-a, Internal Startup Call.

Cilj transakcije bio je da se istraži efikasniji način za izdavanje obveznica, što bi potencijalno omogućilo veću transparentnost i brži transfer i poravnanja. Kompanija navodi u saopštenju da proizvod "predlaže novi standard za izdavanje i trgovanje obveznicama sekundarnog tržišta i smanjuje troškove i broj posrednika".

Proslog septembra, Societe Generale je postala jedna od najvećih finansijskih organizacija koja je pokrenula zajedničko preduzeće pod nazivom ‘komgo SA’ da bi nadgledalo novu platformu zasnovanu na blokčeinu za finansiranje trgovine robom sa dodatom vrednosti.

Ovaj poduhvat ima za cilj digitalizaciju procesa trgovine i finansiranja robe kroz otvorenu platformu baziranu na blokčeinu, i razvijen je u saradnji sa grupom ConsenSys koja se bavi infrastrukturom i rešenjima za Itirijumov blokčein.

Ranije u aprilu, privatna banka Kleinwort Hambros, koja je u vlasništvu Societe Generale-a, lansirala je obveznicu koja se sastoji od blokčein kompanija. Akcije navodno uključuju 20 kompanija, od kojih se očekuje da profitiraju od usvajanja blokčein tehnologije i tehnologije distribuiranog registra.

Kako je danas saopšteno, šef odeljenja za digitalno tržište u Credit Suisse-u, Emanuel Aido, izjavio je da želja finansijera da održe status quo sprečava usvajanje blokčein tehnologije. Aido je tvrdio da nespremnost banaka da usvoje blokčein leži u kulturi unutar banaka, i nema nikakve veze sa nezrelošću tehnologije ili nedostatkom potencijalnih slučajeva upotrebe u finansijskim organizacijama.