Kompanija za softverski inženjering i IT konsultantske usluge EPAM System se pridružila Alijansi blokčein u transportu (BiTA) koja razvija blokčein prakse i standarde u sektoru transporta, logistike i lanca snabdevanja.

Prema saopštenju za medije od 19. avgusta, EPAM je utvrdio 21 slučaj primene blokčein tehnologije u realnom svetu u industrijama kao što su transport, logistika, poljoprivreda, proizvodnja i maloprodaja, osiguranje i zdravstvena zaštita. BiTA će navodno koristiti EPAM ekspertizu za softverski inženjering kako bi poboljšao razvoj blokčeina i uspostavio standarde.

Blokčein hajp ili praktične aplikacije

Komentarišući saradnju, Džstin Agarval, potpredsednik EPAM-ovog proizvoda za preduzeća, je rekao da kompanija želi da klijenti bolje razumeju kako se tehnologija distribuiranog registra može praktično koristiti, navodeći:

“Uz sve bazove i hajpove na tržištu, neke kompanije pretpostavljaju da je blokčein vrhunsko rešenje za sve poslovne potrebe, u svim poslovnim izazovima. U EPAM-u blisko sarađujemo sa našim kupcima kako bismo im pomogli da zaista razumeju kako oni mogu da koriste tehnologiju distribuiranog registra, u kombinaciji sa ostalim našim ponudama rešenja, kako bismo povećali efikasnost i otključali nove poslovne modele.”

Ranije u avgustu, kanadska transkontinentalna železnica (CP) se takođe pridružila BiTA kako bi podržala poboljšanja u lancima snabdevanja putem blokčein tehnologije. Tada je predsednik BiTA-e, Patrik Dufi rekao da blokčein: “ima potencijal da olakša obradu transakcija koje se događaju između špeditera i prevoznika, ali zahteva aktivno učešće prevoznika kao što je CP”.

Blokčein dobija sve veću popularnost u sektoru lanca snabdevanja. Nedavno se nacionalni prevoznik iz UAE Etihad AirWays udružio sa Winding Tree-om, platformom za putničku industriju zasnovanu na blokčeinu, kako bi istražila na koji način blokčein može pomoći u distribuciji.