Multinacionalna softverska kompanija SAP pokreće platformu “blokčein kao usluga” (BaaS), SAP Leonardo Blockchain, saopštila je kompanija u sredu 6. juna. Platforma je dizajnirana da omogući korporativnim kupcima da izgrade aplikacije i mreže koristeći blokčein tehnologiju.

Službeno saopštenje SAP-a naglašava da će nova blokčein usluga podržati Hyperledger Fabric i MultiChain i biće izgrađena na vrhu SAP-ovog SAP HANA sistema za upravljanje podacima.

Gil Perez, SAP-ov potpredsednik za proizvode i inovacije kao i šef digitalnih inicijativa za korisničke usluge, je objasnio da se SAP neće posvetiti ni jednoj određenoj tehnologiji distribuiranog registra kako bi bio fleksibilniji s obzirom da se blokčein tržište stalno menja i razvija.

Prošle jeseni, SAP je prihvatio 27 novih članova iz industrije, uključujući maloprodaju, farmaceutsku industriju, logistiku, javne usluge i telekomunikaciju kako bi integrisao tehnologiju u Internet stvari (internet of things), proizvodnju i rešenja za lance snabdevanja.

Ovog proleća su Majkrosoft i Amazon najavili nova unapređenja u svojim blokčein aplikacijama, a Microsoft Azure je pustio u rad svoju blokčein aplikaciju za kreiranje usluga, dok je Amazon pokrenuo blokčein okvir za Itirijum (ETH) i Hyperledger Fabric.