Transakcija sa bitkoinom (BTC) u vrednosti od milijardu dolara postala je upadljiva ne zbog veličine, već zbog toga što je njihov pošiljalac potrošio previše na naknade.

Neko bi mogao poslati 94.000 BTC-a za 35 dolara

Korisnici društvenih mreža nagađali su poreklo i odredište sredstava 6. septembra, koja su uključivala 94.504 BTC-a (1.018 milijardi dolara).

Prema Tviterovom resursu za monitoring Whale Alert, transakcija nije uključivala poznate novčanike ili one koji pripadaju određenoj organizaciji koja se odnosi na kriptovalute, poput berzi.

Jedna teorija sugeriše da se sredstva mogu vezati za institucionalnu trgovinsku platformu Bakkt, koja danas počinje sa prihvatanjem depozita klijenata.

„Institucije koje grade zalihe za potrebe kreiranja sopstvenog tržišta idu napred“, prokomentarisao je Maks Kajzer ogromnu transakciju i dodao:

„Ovo = efektivno „postavlja“ na BTC cenu na 9.000 dolara (o čemu već izveštavam nekoliko godina). Odnosno, institucije su neto-kupci bilo kojeg BTC-a koji košta 9.000 dolara. Rizik/nagrada za kupce je sada odlična.“

Međutim, pošiljalac ove transakcije, koji je možda slao sredstva njima, ipak je odabrao veoma visoku stopu naknade.

Na 480 satoša po bajtu, naknada je iznosila oko 700 dolara.

Naknade za bitkoin mogu se razlikovati u zavisnosti o tome koliko brzo pošiljalac želi da rudari obrade transakciju. Mnogi novčanici omogućavaju ručno podešavanje naknada; što više novca plati, to manje blokova korisnik mora da čeka potvrdu transakcije.

U trenutnim uslovima, uključivanje transakcije u sledeći blok - maksimalno deset minuta - iznosi samo 23 satoša po bajtu, što znači da je pošiljalac milijardu dolara preplatio 20 puta. Sredstva su mogla da se podmire za oko 10 minuta uz plaćanje naknade od samo 35 dolara.

Era niskih naknada se nastavlja

Naknade za bitkoin ostale su niske u 2019. godini uprkos brzom rastu cene kriptovalute.

Kako je izvestio Cointelegraph, današnja situacija je u velikom kontrastu sa 2017. godinom, kada je bitkoin dostizao rekordne vrednosti, a naknade su rasle. Tada su programeri projekata poput kontroverznog bitkoin keša (BCH) imali za cilj da odvoje korisnike uz obećanje o nižim naknadama.

Ukupna heš-stopa bitkoina - količina računske snage koja je uključena u proces rudarenja - i dalje dostiže nove visine i sada je više od 1000% veća nego u septembru 2017. godine.