Japanski multinacionalni konglomerat Sony i Fujitsu kreirali su šifrovanu bazu podataka za obrazovne dokumente o stručnosti, izveštava Asahi Shimbun 26. februara.

Baza podataka, koja navodno koristi blokčein tehnologiju, koristi se za sprečavanje falsifikovanja dokumenata o poznavanju jezika, koje neki stranci navodno koriste da bi stekli status rezidenta kako bi studirali u Japanu.

Stranci moraju da dostave potvrdu o poznavanju japanskog jezika u Imigracioni biro kako bi dobili status rezidenta za studiranje u Japanu. Ove sertifikate mogu izdati japanske obrazovne institucije u inostranstvu. Škole japanskog jezika u zemlji podnose sertifikate u ime institucija iz inostranstva.

Nezakonite kopije sertifikata o poznavanju jezika navodno su pronađene u nekoliko različitih zemalja. Asahi Shimbun navodi da se studenti koji nemaju odgovarajuće jezičke kvalifikacije mogu suočiti s poteškoćama u svakodnevnom životu u Japanu.

Ove dve kompanije su kreirale tu platformu kombinovanjem Fujitsu-ovog sistema za onlajn učenje sa blokčeinom koji je rezvila Sony-eva podružnica Sony Global Education Inc. Škole japanskog jezika mogu da uporede sertifikate sa podacima koji su registrovani na blokčeinu kako bi proverili da li su dokumenti autentični.

Sony i Fujitsu će navodno testirati platformu u martu, pre nego što dobiju realnu primenu u aprilu. Testiranje će biti izvršeno u Human Academy Co., koja vodi škole japanskih jezika u gradovima Osaka, Saga i Tokio.

Drugi univerziteti i institucije širom sveta koriste blokčein tehnologiju za borbu protiv lažnih diploma. Prošle sedmice, malteška vlada je objavila da će svi obrazovni sertifikati u zemlji, uključujući i one iz državnih, privatnih i crkvenih škola, biti smešteni na blokčeinu.

U januaru, Cointelegraph je izvestio da će Univerzitet u Bahreinu izdavati diplome na blokčeinu. Univerzitet koristi otvoreni standard Blockcerts u partnerstvu sa Learning Machine, startapom koji nudi sistem zasnovan na blokčeinu za izdavanje i verifikaciju zvaničnih podataka.