Japanska tehnološka multinacionalna kompanija Sony otkrila je da radi na proširenju digitalnog sistema upravljanja autorskim pravima  15. oktobra. Projekat predstavlja zajednički nastup sa Sony Music Entertainment Japan i Sony Global Education.

Još neimenovan projekat - komercijalizacija koja se trenutno "razmatra" - specifično se odnosi na "upravljanje informacijama o pisanim radovima u vezi s autorskim pravima".

Najava se pojavila oko godinu dana nakon što je Sony najavio svoj originalni blokčein proizvod za edukativne podatke, kada se udružio sa drugim tehnološkim gigantom IBM-om.

U saopštenju se navodi da je ovaj "novi sistem" izgrađen od prethodno razvijenog sistema Sony i Sony Global-a obrazovanja za "autentičnost, deljenje i upravljanje pravima edukativnih podataka i dodatno funkcionalnost za obradu informacija vezanih za prava".

U saopštenju za javnost od 15. oktobra, Sony napominje da "napredak u tehnologijama za stvaranje digitalnih sadržaja omogućava bilo kome da emituje i deli sadržaj", dodajući:

"Upravljanje pravima na taj sadržaj i dalje obavljaju organizacije ili sami kreatori, što zahteva efikasniji način upravljanja i demonstracije vlasništva nad informacijama vezanim za zaštitu autorskih prava za pisane radove."

Zanemareni proces zaštite digitalnih prava od falsifikovanja doveli su do razvoja raznih blokčein projekata, od kojih je svaka usmerena na neznatno drugu nišu u široj sferi.

Tačna priroda blokčeina koju će Sony koristiti, u međuvremenu, ostaje nejasna, s tim da kompanija opisuje tehnologiju uopšteno kao način za "snimanje verifikovanih informacija na teški način falsifikovanja".

"Sony grupa takođe razmatra inovativne načine korišćenja blokčein tehnologije za upravljanje informacijama i distribuciju podataka u nizu različitih oblasti", dodao je.

U avgustu je američki zavod za patente i žigove (USPTO) objavio dva patenta kompanije Sony koja su podneta za podsticanje ekosistema zasnovanih na blokčeinu.

 

Pripremio: Nikola Tasić