Japanska elektronska kompanija, Sony u saradnji sa tehnološkim gigantom, IBM-om planira da razvije nove obrazovne platforme koje koriste blokčein tehnologiju za sigurnost i razmenu studentskih dosijea.

U saopštenju početkom avgusta 2017. godine, partneri su tvrdili da će platforma omogućiti nastavnicima da razmenjuju informacije o napretku i dostignućima studenata.

Platformu pokreće IBM-ov novi proizvod pod nazivom ‘IBM Blockchain’, koji je zvanično pokrenut na konferenciji u Las Vegasu u martu.

Proizvod koristi Fabric-ov kod na Hajperledžerovom slobodnom kodu, projekat koji je podržala Linuks fondacija.

Sonijevi planovi za platformu

Soni planira da pokrene novi proizvod tokom sledeće godine uz pomoć svoje filijale Sony Global Education. Sony tvrdi da će novi servis biti ponuđen i osnovnoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Sony planira da u budućnosti nastavi sa razvojem dodatnih obrazovnih servisa koji će blokčein platformu da koristi za razmenu podataka.

Predsednik kompanije Sony Global Education, Masaki Isozi je u svojoj izjavi o blokčeinu naveo da ova tehnologija može izmeniti mnoge sektore, a obrazovni sektor nije izuzetak.

Isozi je napomenuo:

“Blokčein tehnologija ima potencijal da utiče na sisteme u širokom spektru, a obrazovna sfera nije izuzetak - podaci se bezbedno skladište na blokčeinu i dele autorizovanim korisnicima.”

Sony je nagovestio da bi mogao da razvije aplikaciju za potrebe lanaca snabdevanja i logistiku:

“Sony Group-a razmišlja o inovativnim načinima korišćenja blokčein tehnologije. Nastaviće sa evaluacijom sistema kako bi se kretao u pravcu stvaranja atraktivnih proizvoda i usluga u različitim sektorima privrede.”

Ovakav potez bi mogao da bude samo početak saradnje između dva tehnološka giganta ciljajući na ulogu blokčeina u javnim servisima i opštem prihvatanju tehnologije koja upravlja bitkoinom i drugim kriptovalutama.