Američki investicioni fond Soroš Fund Management, koji trenutno posluje sa oko 26 milijardi dolara u imovinu, navodno će ulagati u kriptovalute, uprkos činjenici da je šef fonda Džordž Soroš ranije tvrdio da su kriptovalute "balon", objavio je Blumberg u petak, 6. aprila.

Prema Blumbergu, citirajući ljude koji su upoznati sa ovim pitanjem, Adam Fišer, koji je odgovoran za globalna makroekonomska ulaganja u Soroš Fund Management-u, već je dobio interno odobrenje za aktivnosti sa kriptovalutama, ali još nije započeo trgovanje.

U govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 25. januara, Soroš je tvrdio da se kriptovalute kao što je bitkoin (BTC) ne mogu smatrati valutama zbog njihove volatilnosti i da je njihova vrednost spekulativna:

"Bitkoin nije valuta jer valuta treba da bude stabilan čuvar vrednosti, a valuta koja može da varira 25% dnevno ne može se koristiti na primer za plaćanje zarada, jer mogu pasti za 25% u toku dana. To je spekulacija. Na osnovu nesporazuma."

Dok je kritikovao glavnu kriptovalutu u januaru, legendarni makro trgovac nije pružio nikakva predviđanja cena. U međuvremenu, tržišta kriptovaluta su izgubila skoro 50% vrednosti do kraja prvog kvartala 2018.

Soroš je ušao u aktivnosti sa kriptovalutama nešto ranije prošle godine. Investicioni fond Džordža Soroša je 2017. godine postao treći po veličini akcionar u Overstock.com, prvoj većoj maloprodajnoj kompaniji koja je prihvatila bitkoin kao opciju plaćanja.

Pokrenut 1969., Soroš Fund Management je 1992. godine je izgradio svoje ime na drastičnim opkladama protiv britanske funte, što je Soroša učinilo "čovekom koji je slomio Banku Engleske".

 

Pripremio: Nikola Mosurović