Otmičari trinestogodišnjeg dečaka u Južnoj Africi zahtevali su otkup od 15 bitkoina (BTC) - oko 120.000 dolara – za njegovo puštanje na slobodu, objavio je Gardian, 22. maja.

Lokalna policija je izjavila da su u nedelju 20. maja tri člana bande uvukli u automobil tinejdžera Ketlego Mariteigrao koji se igrao sa dva drugara blizu svoje kuće u gradu Vitbank. Svedoci su rekli da su ga muškarci uvukli u vozilo, ostavljajući njihov zahtev za otkup na mestu događaja. U poruci navodno prete da će ubiti dečaka ako zahtevi ne budu ispunjeni, pri čemu cje prvi rok za isplatu u ponedeljak.

Lokalni mediji citiraju kapetana Leonard Hlatia koji je rekao da porodica "prolazi kroz traumu":

"Čak ni ne znaju šta je bitkoin, oni su razočarani i možete videti zabrinutost i zbunjenost i sve vreme se pitaju gde je njihov sin.”

Gardian izveštava da je ovo prvi put da se zahtev za otkup plaća u kruptovalutama u istoriji zemlje.

Krajem prošle godine, Pavel Lerner, izvršni direktor za kripto berzu EXMO, pušten je nakon otkupa od milijardu dolara u bitkoinu plaćen bandi koja ga je otela dok je napuštao svoju kancelariju u Kijevu u Ukrajini. Istog meseca, kreator paketa-bombe u Nemačkoj poslao je poruku preko DHL-a, u kojem je zatražio otkup od 10 miliona dolara u bitkoinu.

Bitkoin je navodno bio sve popularniji vid otkupa koji su zahtevali sajber kriminalci, uz široko rasprostranjene strahove od visokoprofilnog WannaCry zlonamernog softvera koji je doveo do toga da kompanije na globalnom nivou "naprave zalihe" kriptovaluta prošle godine.


 

Pripremio: Nikola Tasić