Južnoafrička policija sprovodi istragu o navodnoj velikoj prevari vezanoj za ulaganje u kriptovalute, navodi se u saopštenju policije objavljenom  25. maja. Prema saopštenju, navodi se kako je više od 28.000 investitora pretrpelo gubitke od preko 1 milijarde randa (80,4 miliona dolara).

Jastrebi (Hawks), istražna jedinica Uprave za istraživanje prioritetnih kriminalnih dela (DPCI) u Južnoj Africi, naveli su slučaj, za koji kažu da uključuje "BitCaw Trading Company, poznatiju pod nazivom BTC Global":

"Smatra se da su ciljani članovi javnosti podsticani od strane agenata BTC Global-a da ulažu, uz obećanu kamatnu stopu od 2% po danu, 14% nedeljno i, konačno, 50% mesečno. Isplate su se navodno vršile svakog ponedeljka. Neki ulagači su isplaćeni po dogovoru . Međutim, isplate su iznenada prestale."

Na temelju ovih nerealnih obećanja, kao i dodatnih 4% za program preporuke i drugih znakova upozorenja, agencija za marketing, SEO Spark, tvrdila je, prošle godine, da je BTC Global lažna ponzi šema, predviđajući gubitke ulagača.

BitCaw Trading je porekao da kompanija ima bilo kakvu vezu sa BTC Global-om, rekavši Blumbergu kako "BitCaw Trading [...] ne upravlja novcem treće strane ili nudi prilku za bilo kakvu investiciju [...] Šokirani smo što vidimo da je naše ime povezano sa [navodnom prevarom]. "

Prema sajtu kompanije BTC Global, krivac za naglo ukinute isplate leži u bivšem upravniku, za kog kompanija tvrdi da ga "ne može pronaći", nastavljajući:

"Šokirani smo i ljuti kao i svi. Ali svi smo znali rizike vezane za ulaganje sredstava sa Stivenom. Svi smo bili zadovoljni Stivenom. I svi smo ga samostalno finansirali. Dok se Stiven Tvejn ne pojavi ili pronađe, ne postoji ništa što admin tim može da  uradi ... "

Generalni  poručnik Jastreba, Jolisa Matakata, poziva sve ostale pogođene investitore da se jave. "Ovo se može pokazati kao vrh ledenog brega, sa potencijalnih više hiljada onih koji će tek da  otkriju da su izgubili novac", rekao je u svojoj izjavi.

Cointelegraph je, 25. maja, izvestio da je centralna banka Južne Afrike odlučila nazvati kriptovalute "sajber tokeni",  jer "ne zadovoljavaju zahteve koji bi ih svrstali u novac".

Vlada SAD-a je odlučila da aktivnije obrazuje investitore o mogućim prevarama vezanim za kriptovalute, a naročito one vezane za ICO projekte. Američka Komisija za trgovanje hartijama od vrednosti i razmenu  (SEC) nedavno je pokrenula sajt za lažni ICO projekat, koji je izgrađen da oponaša klasične "crveno obeležene" prevarantske prodaje tokena.

 

Pripremila: Majda Petrović