Južnoafrička banka rezervi, centralna banka te republike, odabrala je da digitalne valute nazove "sajber-tokeni" jer "ne ispunjavaju potrebne zahteve da bi bile novac", izveštava Bloomberg 24. maja.

Fransoa Groepe, zamenik guvernera banke rezervi, objasnio je položaj banke:

"Mi ne koristimo pojam "kriptovaluta" jer ne zadovoljava zahteve novca u ekonomskom smislu kao stabilno sredstvo razmene, merna jedinica i stabilna jedinica vrednosti. Više volimo da koristimo reč ‘sajber-token’."

Banka rezervi je osnovala finteh radnu grupu da razmotri svoj stav prema privatnim kriptovalutama i adresira regulatorna pitanja kako bi se razvio odgovarajući politički okvir i regulatorni sistem. Groepe je rekao:

"Mi želimo da obezbedimo ili utvrdimo da li još uvek postoji usaglašenost sa relevantnom regulativom o finansijskom nadzoru ili regulativom o kontroli berzi."

Centralne banke širom sveta pristupile su kriptovalutama sa različitim stepenom skepticizma i neodobravanja. U februaru je guverner Banke Engleske Mark Karni izjavio da se bitkoin ne može smatrati legitimnom valutom po "tradicionalnim" definicijama, jer nije uspeo da ispuni dva glavna zahteva tradicionalne valute. On je tvrdio da bitkoin nije ni sredstvo razmene, ni čuvar vrednosti.

Ranije ovog meseca, banka rezervi Zimbabvea (RBZ) izdala je cirkularno pismo u kome naređuje svim finansijskim institucijama da prestanu da servisiraju berze kriptovaluta i počnu da obračunavaju postojeće račune povezane sa kriptovalutama. Šef RBZ-a Norman Mataruka objasnio je ovu odluku, rekavši da RBZ ima "obavezu da zaštiti integritet platnih sistema", a centralna banka nije spremna da obezbedi takvu zaštitu za kripto.

U aprilu je banka rezervi Indije izdala slično pismo, najavljujući da banka više neće pružati usluge bilo kome ko se bavi kriptovalutama. Indijski Vrhovni sud potvrdio je odluku banke nakon podnošenja peticije za ukidanje zabrane. Slučaj će ponovo biti razmatran u julu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić