Vlada južnoindijske države Kerala koristiće blokčein za snabdevanje i distribuciju hrane, prema navodima lokalnih novina Business Standard od 17. juna.

Novi projekat predvodi Strateški savet za razvoj i inovacije (K-DISC) Kerale i koristiće blokčein tehnologiju, kao i Internet stvari (IoT), u pokušaju da nacionalna mreža za snabdevanje mlečnih proizvoda, povrća i ribe postane efikasnija.

Predsednik K-DISC-a, KM Abraham, izjavio je za Business Standard da svaka komponenta mreže za snabdevanje ima poseban identifikacioni broj, kroz koji bi njegov izvor, proizvodnja, kvalitet i distribucija mogli da se prate na blokčeinu.

Država će, navodno, da koristi blokčein za svoju šemu osiguranja useva, pružajući nezavisnu i efikasnu obradu i rešavanje zahteva za poljoprivrednike koji su izgubili useve. Nepromenljivi podaci na blokčeinu mogu da pomognu u proceni da li je gubitak useva rezultat prirodnih ili drugih faktora, a tehnologija može dalje da posluži za nesmetane sporove između osiguranja i korisnika, eliminišući potrebu za predstavnicima trećih strana.

U aprilu, američki maloprodajni gigant Walmart je objavio da je spreman da koristi blokčein u svom poslu sa hranom. Zajedno sa IBM-om, kompanija je razvila sistem za koji se kaže da će da smanji propadanje i bacanje hrane, kao i da će da poboljša upravljanje sa problemom kontaminacije i transparentnosti.

Prošle nedelje Microsoft je predstavio novo partnerstvo za razvoj sopstvene platforme za praćenje proizvoda zasnovanih na blokčeinu kako bi se osiguralo praćenje i vidljivost u lancu snabdevanja.

Takođe, prošle nedelje, vlasti luke u Roterdamu su otkrile da razvijaju sopstveni blokčein sistem, sličan K-DISC-u, koji koristi sistem označavanja kako bi odmah imao uvid u prijem tereta.


 

Pripremio: Nikola Mosurović