Južnokorejski regulator, Komisija za finansijske usluge (FSC) izjavila je da će izvršiti inspekciju tri domaće banke koje održavaju poslovne odnose sa menjačnice kriptovaluta kako bi proverila usklađenost sa svojim zahtevima, saznajemo 9. aprila.

Izjava potvrđuje da će banke biti podvrgnute inspekciji od 19. do 25. aprila. Regulatori žele da se uvere da one posluju u skladu sa novim propisima, koji zabranjuju anonimne transakcije, donetim krajem januara ove godine.

Cointelgraph je ranije izveštavao o koracima, koji su preduzeti u Seulu, kako bi se sprečilo anonimno i višestruko trgovanje na domaćim menjačnicama kriptovaluta.

Deo zakona propisuje da Korejci, koji koriste menjačnice da trguju, mogu imati samo jedan račun, čiji se podaci o identitetu moraju slagati sa njihovim bankovnim računima.

Ovim zahtevima se vrši pritisak na menjačnice i banke, kako bi se osiguralo da trgovina ostane legalna, dok se manje institucije, navodno, bore da se usklade sa zahtevima Komisije.

Trenutno, Nonghyup Bank, Kookmin Bank i Hana Bank će se suočiti sa individualnim nadzorom. Nonghyup se naročito ističe kao servisni partner Coinone-a i Bithumb-a, dve najveće korejske menjačnice.

Istražitelji će proveriti poštovanje različitih pravila, uključujući sprečavanje pranja novca, kao i čuvanje korisničkih podataka.

U međuvremenu, nastavlja se popunjavanje preostalih pravnih praznina, vezanih za kriptovalute, u lokalnoj ekonomiji, dok će zakon o oporezivanju biti objavljen do juna.


 

Pripremila: Kristina Ristin