Održan je sastanak južnokorejske vlade, kako se izveštava, radi uspostavljanja bližeg monitoringa kripto tržišta u zemlji usled nedavnog oštrog rasta cena kriptovaluta. Vest je 28. maja objavila lokalna radio stanica KBS World Radio.

Današnji sastanak, predvođen ministrom Kancelarije za koordinaciju vladinih politika, No Hjong-ukom, bio je u velikoj meri podstaknut nedavnim skokom cene bitkoina (BTC) iznad 10 miliona vona (oko 8.400 dolara), navodi se u izveštaju. Novčić je poslednji put dostigao sličnu cenu pre otprilike godinu dana, a lokalni zvaničnici navodno tumače novi skok kao znak mogućeg “pregrevanja” tržišta.

Među učesnicima sastanka navodno su bili zvaničnici Ministarstva ekonomije i finansija, Ministarstva pravde i državnog finansijskog regulatora, Komisije za finansijske usluge (FSC).

Oblasti o kojima se raspravljalo uključivale su plan za blisko nadgledanje domaćih kripto berzi i intervenciju u pokušaju da se minimalizuju posledice za investitore ukoliko tržište nastavi da raste.

Ostali planovi uključuju nameru da se preduzmu snažne akcije protiv bilo koje otkrivene prevare održavanjem bliske koordinacije između organa za sprovođenje zakona i FSC-a.

Pored toga, na sastanku je ustanovljena potreba da se brzo donese revizija Zakona o finansijskim informacijama u zemlji, koji bi zabranio pranje novca od strane kripto berzi.

Kako je objavio Cointelegraph prošlog meseca, istraživanje softverske kompanije DataLight ukazalo je na to da su SAD, Japan i Južna Koreja najveći svetski “fanovi” kripto berzi.