Ministar finansija Južne Koreje Kim Dong-jeon je potvrdio da vlada neće zabraniti ili na neki drugi način "ograničiti" upotrebu kriptovaluta u zemlji, sudeći po izjavi datoj za Rojters 31. januara.

Ministar finansija je, u najnovijem razgovoru, distancirao Seul od prethodnih komentara o mogućoj zabrani kriptovaluta u zemlji, koji su doveli do opšteg bunta. Kim navodi:

"Nema nikakvih namera o zabrani ili ograničenju kriptovaluta i njihovog tržišta."

Kim i ministar pravde Park Sang-ki su izazvali metež početkom meseca nakon svojih izjava na konferenciji za štampu kada su naveli da se radi na planu o zabrani trgovanja kriptom u zemlji. Mejnstrim mediji su tada objavili pogrešno protumačene izjave da je zabrana gotovo izvesna, što je podstaklo rasprodaju kriptovaluta.

Javna peticija koja je pozivala da se oba ministra smene sa svojih pozicija i da se ublaži regulativa, prikupila je više od 200.000 potpisa, što znači da vlada mora formalno da odgovori na potpisanu peticiju.

Sledeći koraci u regulativi sada predstavljaju prioritet za zakonodavce, dodaje Kim. Pojavljuju se izveštaji o carinskom strogom kažnjavanju navodnih "ilegalnih" trgovanja koje uključuju kriptovalute.

Nakon indetifikacije trgovine vredne skoro 600 miliona dolara, sprovođenje istrage vezano za  transakcije je bilo neophodno jer otvoreno prkose najnovijim zakonima protiv anonimnih trgovanja, koji su stupili na snagu u utorak 30. januara.

"Služba carine je pažljivo posmatrala ilegalno međunarodno trgovanje kriptovalutama kao deo vladine radne grupe", objavljeno je u saopštenju.

Zabrana anonimnih bankovnih računa već se suočava sa svojim delom problema. Novi sistem zahteva veći obim posla za banke, a to može uticati na zatvaranje ili odlazak u crnu zonu za većinu manjih menjačnica.

 

 

Pripremio: Bojan Zečević