Finansijski regulatori Južne Koreje će istražiti lokalne banke vezano za poštovanje smernica za sprečavanje pranja novca (AML) za operacije sa menjačnicama kriptovaluta, izvestile su lokalne vesti Yonhap News, 21. marta.

Prema Yonhap, Finansijska obavještajna jedinica (KoFIU) i Finansijska nadzorna komisija (FSC) će započeti istraživanje korporativnih računa na menjacnicama kriptovaluta u korejskim bankama sledećeg meseca.

U decembru 2017. godine, FSC je najavila da će zabraniti anonimnu trgovinu kriptovalutama i zahteva da računi trgovaca na menjačnicama kriptovaluta budu povezani sa bankovnim računima registrovanim pod pravim imenima, počevši od 30. januara ove godine.

Nakon negiranja o navodnoj zabrani trgovine kriptovalutama u zemlji kao lažne, južnokorejski ministar finansija Kim Dong-Jeon je potvrdio da vlada neće da zabrani ili "suzbije" tržište kriptovaluta.

6. marta, Vlada Južne Koreje zabranila je svojim javnim funkcionerima da poseduju i trguju kriptovalutama u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. 24. februara, Južnokorejsko Udruženje blokčein sektora, objavilo je da će ispitati 33 svojih članova, među kojima su Coinone, Bithumb i Korbit menjačnice kriptovaluta za procenu njihove usklađenosti sa samo-regulatornim merama.


 

Pripremio: Nikola Mosurović