Finansijski supervizorski servis (FSS) odnosno finansijski regulator Južne Koreje, je potvrdio da trenutno nema planova za regulaciju trgovanja digitalnim valutama poput bitkoina, izvan "pravila objavljenih prošle nedelje". FSS zasniva svojuj odluku na činjenici da ne smatra da su digitalne valute zamena za novac, jer oni nisu zakonito sredstvo plaćanja u zemlji.

Tokom konferencije za medije po ovom pitanju, guverner FSS-a Choe-Heung-sik naveo je da je jedina uloga regulatora koju treba da odigra u svetu digitalnih valuta ta da upozori javnost o potencijalnim rizicima:

"Sve što mi možemo uraditi je da upozorimo ljude pošto mi ne vidimo virtuelne valute kao stvarne tipove valuta, što znači da mi trenutno ne možemo sprovesti regulativu."

On je takođe dodao da uvođenje bilo kakve regulative kriptovaluta u zemlji će samo podstaknuti trgovanje digitalnim valutama, dok će investitori misliti da finansijski regulator prepoznaje kriptovalutu kao "pravu" valutu.

Napomene guvernera su slične njegovim prethodnim izjavama. U novembru ove godine je najavio da FSS neće direktno nadgledati poslovanje i aktivnosti menjačnica digitalnih valuta pošto virtelne valute kojima se trguje nisu zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji.

Obzirom na svoju poziciju, vlada je izdala nekoliko pravila, umesto uspostavljanja propisa, kako bi nadgleda lokalnu bitkoin i digitalno-valutni sektor.

U prošlosti, velike menjačnice u zemlji su se razvile i spremne su da se podvrgnu vrstama regulatornih i usaglašenih koraka ukoliko bi se finansijski regulatori u zemlji odlučili da preduzmu mere.

Pored većeg broja pravila koja su već izdata, nacionalna poreska služba (NTC) trenutno izrađuje okvir za efikasno prikupljanje poreza na transakcije trgovanja kriptovalutama.

NTC će najverovatnije uvesti porez na kapitalnu dobiti za kompanije i pojedince koji trguju digitalnim valutama.

 

Pripremio: Bojan Zečević