Yapian Corp, operater dva puta hakovane kripto menjačnice Youbit, podneo je zahtev za odštetu od 2,8 miliona dolara zbog prošlogodišnjeg haka u kome su navodno izgubili 17% imovine ali je njihov zahtev odbijen - izveštava nas Vol Strit žurnal (29. mart).

Upad u bezbednosni sistem južnokorejske menjačnice Youbit sredinom decembra prošle godine naveo je kompaniju da podnese zahtev za stečaj, sa 75% korisničkih sredstava dozvoljenih za povlačenje, a ostatak bi bio na čekanju do kraja stečajnog postupka. Hak je pripisan severnokorejskim hakerima, zajedno sa nekoliko drugih hakova koje su iskusile kripto menjačnice u Južnoj Koreji. Youbit koje je prethodno poslovala pod imenom Yapizon, je takođe bila hakovana u aprilu prošle godine.

U saopštenju za javnost od 28. marta navodi se da je DB osiguranje, Yapian-ov osiguravač, odbio isplatu zbog "greške" Youbit-a da obelodane relevatne informacije pre nego što su kupili polisu osiguranja. Youbit na ovo gleda kao na izgovor da se polisa ne poštuje.

Zahtev za izdavanjem polise osiguranja je podnet 1. decembra, samo nekoliko nedelja pre haka, pokrivajući do 2,8 miliona dolara štete na godišnjoj premiji od oko 244.000 dolara.

U saopštenju za medije se navodi da  "Visokotehnološko sveobuhvatno osiguranje" pokriva osam rizika uključujući: "gubitak podataka ili krađu istih, odgovornost za kršenje obaveštenja o održavanju, oštećenja ličnih podataka, visokotehnološka pretnja i odgovornost za sigurnost mreže". Polisa osiguranja kompanije Youbit pokrivala je pet od ovih osam uključujući: "odgovornost za kršenje obaveštenja o održavanju informacija, oštećenje ličnih podataka i odgovornost za sigurnost mreže."

DB osiguranje je potvrdilo da su početkom februara odbili Yapian-ov zahtev, ali nisu javno naveli razlog za odbijanjem. WSJ napominje da je Yapian u ovom trenutku kupio provajder usluga kripto novčanika - Coinbin.

Kriptovalute su popularne za ulaganje u Južnoj Koreji. Kao što je ranije izveštavao Cointelegraph, skoro četvrtina južnokorejanaca u svojim dvadesetim "želi da investira u kripto".


 

Pripremio: Bojan Zečević