Finansijske vlasti u Južnoj Koreji u saradnji sa Korejskom finansijskom obaveštajnom jedinicom (KFIU) stvorile su radnu grupu za nadgledanje menjačnica kriptovaluta  i nadgledanje  kriptovalutnog poslovanja kako bi se odvijalo u skladu sa postojećim propisima, objavljeno je 25. januara. U saradnji sa lokalnim menjačnicama kriptovaluta potrudiće se da onemoguće pranje novca i prevarantske aktivnosti koje koriste kriptovalute na lokalnom tržištu, javljaju iz KFIU.

Lokalne finansijske vlasti će takođe zahtevati da im se pridruži šest najvećih južnokorejskih banaka koje su odlučile da podrže menjačnice kriptovaluta kako bi prijavile KFIU ukoliko uoče sumnjive aktivnosti. Lokalne banke, uključujući Shinhan Bank, Nonghyup, IKB, Woori Bank, treba da podnesu redovne izveštaje KFIU o sumnjivom trgovanju i sprečavanju finansijskih krivičnih dela.

Još strožiji propisi

Nakon zvaničnog odbijanja Predloga zakona o zabrani trgovanja kriptovalutama, vlada Južne Koreje je izdvojila značajna sredstva za regulisanje lokalnog tržišta kriptovaluta i obezbedila je stabilnu i snažnu infrastrukturu za investitore na tržištu.

Već nekoliko nedelja većina južnokorejskih investitora u finasijskom sektoru i tržištu kriptovaluta su ogorčeni trgovinom insajdera koju su pokrenuli vladini službenici koji rade za Komisiju za finansijske usluge u Južnoj Koreji.

Prošle sedmice, Coi Heng Sik, direktor FSC-a, priznao je da su zaposleni u agenciji prodali bitkoin neposredno pre saopštenja minista Park Sang Kia o zabrani trgovanja kriptovalutama i zatim ponovo kupili bitkoin nakon saopštenja.

U to vreme Hong Nam Ki, šef državnog koordinacionog odeljenja, rekao je:

"Vlada trenutno istražuje nekoliko vladinih zvaničnika za koje se tvrdilo da su započeli trgovanje sa insajderima. S obzirom na to da nije prikladno za vladinog zvaničnika da trguje kriptovalutama, agencija će ohrabriti svoje zaposlene da sprečavaju trgovanje kriptovalutama."

Nakon saopštenja o zabrani trgovanja kriptovalutama u Južnoj Koreji, rejting predsednika Mun Jae Ina pao je ispod 60%, a vlada je bila vrlo kritikovana zbog toga.

Od ove nedelje, kako bi se suprostavili nepoštovanju zabrane trgovanja kriptovalutama od strane Ministarstva pravde, vlada Južne Koreje i finansijske vlasti počele su sa regulisanjem lokalnog kripto tržišta i poslovanja. Ranije je vlada Južne Koreje oklevala sa regulacijom kriptovaluta jer se bojala da će južnokorejski narod to smatrati kao podsticanje tržišta.

Uredba je korisna za lokalne investitore

Do prošle nedelje, južnokorejski investitori su se bojali da će banke smanjiti tok novca na tržištu onemogućavanjem bankovnih računa, kako je ministar pravde tvrdio u svojoj kontraverznoj preuranjenoj izjavi o tržištu kriptovaluta.

Zabrinutost lokalnih investitora samo je povećana kada je Kookmin banka najavila zatvaranje virtuelnih bankovnih računa rasporedjenih na menjačnicama kriptovaluta.

Međutim, od tada, šest glavnih južnokorejskih banaka pružilo je podršku lokalnim menjačnicama, KFIU je počeo da reguliše tržište, a vlada je počela da razmatra kriptovalutne poslovanje kao legitimno pružanje finansijskih usluga.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić