Kim Dong-Jeon, zamenik južnokorejskog premijera i strategijski i finansijski ministar, otkrio je ranije ove nedelje da vlada ispituje različite metode da bolje reguliše lokalno bitkoin tržište i oporezivanje bitkoin korisnika.

Dok vlada Južne Koreje i njihove lokalne finansijske vlasti aktivno diskutuju o mogućnostima uvođenja politike oporezivanja bitkoina, na pres konferenciji, zamenik premijera Kim je naveo da vlada ne namerava da uvede bilo kakvu politiku oporezivanja bitkoina u izmene poreskog zakona za 2018 godinu.

Južna Koreja će najverovatnije primeniti politiku oporezivanja kao Japan

Od početka ove godine, vlada Južne Koreje je predstavila lake regulatorne okvire za poslove vezane za bitkoin i investitore koji su strukturno slični onima koje je nametnula japanska vlada i Japanska agencija za finansijske usluge (FSA).

Trenutno, berze kriptovaluta i platforme za trgovanje imaju slobodu da funkcionišu u oba regiona, sa minimalnim mešanjem i uvidom vlade.

Kao deo velike inicijative za olakšavanje rasta japanskog kriptovalutnog tržišta, japanska vlada je u julu eliminisala osam posto poreza na potrošnju za bitkoin, sa namerom da održi brzu stopu rasta japanske bitkoin industrije i veće potražnje od tracionalnog finansijskog sektora.

Verovatno je da će južnokorejska vlada omogućiti sličnu politiku oporezivanja bitkoina kao i japanska vlada, s obzirom na to da je većina regulatornih okvira koje su pružile finansijske vlasti Južne Koreje 2017. godine usmerene na pružanje slobode i fleksibilnosti poslovima vezanim za bitkoin, kao u Japanu.

Diskusija o centralizaciji trgovanja

Nekoliko agencija, bitkoin zajednica i vladini zvaničnici su izrazili svoju zabrinutost o centralizaciji trgovine u samoj Južnoj Koreji. Bithumb, vodeća berza kriptovaluta u Južnoj Koreji, druga po redu najveća svetska kriptovalutna berza posle Bitfinex-a, izvrši oko 70% od svih južnokorejskih bitkoin trgovina.

Južnokorejski ministar strategije i finansija će istražiti potencijalne metode distribuiranja kriptovaluta i bitkoin trgovanja preko  šireg spektra platformi za trgovanje kriptovalutama na tržištu.

Banke testiraju bitkoin

U dodatku, neke od najvećih i najuticajnijih finansijskih institucija u zemlji kao što je Shinhan, druga najveća južnokorejska komercijalna banka, je već počela testiranje bitkoin novčanika i “vault sistema”, sa dugoročnom strategijom da obezbedi sigurnu i bezbednu platformu na kojoj će korisnici bitkoina moći da skladište sredstva.

Shinhan je naglasio da je neophodna trezorska usluga za korisnike bitkoina, naročito za velike investicione firme i institucionalne investitore, s obzirom na to da je Bithumb već dva puta hakovan ove godine.

Takođe, veoma je važno razmotriti strukturu bitkoin mreže i njenu decentralizovanu prirodu. Zato jer se bitkoinova mreža zasniva na peer-to-peer protokolu, najbezbedniji način za čuvanje bitkoina je na platformama koje ne čuvaju novčanike, pri čemu korisnik dobija apsolutnu kontrolu privatnih ključeva i sredstava.

Sve u svemu, veoma je optimistično da je vlada Južne Koreje počela da prihvata brzi rast bitkoina i priprema izradu nekoliko rešenja za standardizaciju južnokorejske bitkoin industrije.


 

Pripremio: Bojan Zečević