Zakonodavci u Južnoj Koreji ponovo su u ponedeljak, 20. avgusta, razgovarali o kriptovalutama na sastanku koji se fokusirao na ukidanje zabrane ICO-a u državi, kao i o drugim temama, izveštava Business Korea.

Dolazeći usred značajne pažnje i širenja kriptovaluta i blokčeina iz Seula, na sastanku u Narodnoj skupštini učestvovala su i ministarstva vlade, uključujući i Ministarstvo nauke i informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

Pored rasprave o vraćanju dozvole za inicijalnu ponudu novčića (ICO) za poslovanje u zemlji, uključene strane takođe žele da nastave sa otvaranjem vlastitog "Blokčein ostrva" iz Južne Koreje.

Usredsređeni na ostrvo Jeju, planovi za "specijalnu zonu za globalne kriptovalute i blokčein" odražavaju putanju koju je Malta usvojila u poslednjih nekoliko meseci.

"... Očekuje se da će diskusije o dozvoli ICO-a da dobiju impuls zajedno sa pripremama mera zaštite investitora i organizovanjem radne grupe za uspostavljanje reda u trgovini kriptovalutama", piše Business Korea, dodajući da je prvo neophodno "pojasniti pravnu definiciju kriptovaluta" pre nego što se napravi takav korak.

"Južnokorejska vlada zabranila je sve vrste ICO-a u septembru prošle godine i od tada nije pokretala slične mere", navodi "izvor iz industrije".

"Celokupna industrija posvećuje veliku pažnju tome kako će se njen stav promeniti kroz razne diskusije u Narodnoj skupštini".

U međuvremenu, treba da se održi i politička diskusija o ulozi blokčeina u strukturi političkih partija.

Početkom ovog meseca, Ministarstvo nauke i informacionih i komunikacionih tehnologija objavilo je sledeći krug svoje intezivne inicijative za obuku mladih sa fokusom na blokčein i druge ekonomske sfere, dok će investicije u u oblastima, uključujući i blokčein, u 2019. verovatno iznositi 4,4 milijarde dolara.

 

Pripremio: Nikola Tasić