Komisija za finansijske usluge (FSC) iz Južne Koreje pozvala je zakonodavce da ubrzaju odobravanje prvog zakona o kriptovalutama u zemlji, izveštava Blumberg 26. jula.

Hong Seong-ki, šef tima za virtuelne valute FSC-a, navodno je upozorio na sigurnosne rizike i rizike pranja novca kojima su izložene domaće kripto menjacnice. Blumberg navodi Seong-ki koji kaže:

"Dok su kripto tržišta zabeležila brz rast, takve trgovinske platforme nisu dovoljno pripremljene u smislu sigurnosti. Trudimo se da na prvom mestu regulišemo najhitnije i najvažnije stvari, sa ciljem sprečavanja pranja novca [AML] i zaštite investitora. Predlog zakona treba usvojiti što je pre moguće".

U maju, FSC se pridružio istrazi koju je inicirala korejska Služba za finansijski nadzor (FSS) u žalbama protiv pranja novca (AML) menjačnica. Dva najnovija slučaja hakerskih napada na kripto berze je dodatno podstakao Seul da formalizuje nadzor regulatora.

Blumberg smatra da bi nacrt zakona koji je uvela korejska vladajuća stranka u martu mogao  dovesti menjačnice pod direktan nadzor FSC-a, ali i dalje zahteva odobrenje Narodne skupštine.

Seong-ki dalje navodi da ako se zakon usvoji, to ne bi značilo "zvanično odobrenje kripto trgovanja", već bi omogućio nadzornom organu da efikasno može da nadgleda operacije razmene, umesto da na bilo koji način "promoviše njihov rast".

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je izveštavao o planovima za vanrednu sednicu Skupštine koja će se održati od 13. do 26. jula za zakonodavce koji će dalje razmatrati nacrte propisa za kriptovalute, ICO projekte i blokčein.

U međuvremenu, tri korejanska ministarstva kažu da rade na izradi konačnog nacrta nove šeme klasifikacije industrije blokčeina i da bi trebalo da bude gotovo do kraja meseca. Nacrt bi mogao potencijalno redefinisati status kripto menjačnica i prepoznati ih kao regulisane finansijske institucije, za razliku od njihove prethodne klasifikacije kao "communication vendors".

Ovo je verovatno ključni trenutak u kojem Seul preispituje svoj stav prema kriptovalutama i blokčeinu, sa svežim vestima da je vlada obećala uvođenje afirmativnih zakona o blokčein investicijama, kao i indikacije ovog proleća da planira da preokrene svoju zabranu za domaće ICO projekte.

 

Pripremila: Majda Petrović