Južnokorejska vlada će koristiti blokčein tehnologiju za praćenje govedine i pružanje informacija potrošačima iz lanca snabdevanja prehrambenim proizvodima, prenosi Yonhap 20. novembra, najveća novinska agencija u Južnoj Koreji.

Blokčein tehnologija je implementirana u pilot program koji zajednički pokreću Ministarstvo za nauku i informacione i komunikacione tehnologije i Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i ruralnih poslova. Faza testiranja programa zakazana je za decembar i zvanično lansiranje sistema biće u januaru 2019. godine.

Prema Yonhap-u, ministarstva planiraju da koriste tehnologiju distribuiranog registra (DLT) "za praćenje govedine kroz lanac snabdevanja kako bi potrošačima pružile informacije o izvorima svoje hrane". U članku se navodi:

"Nova platforma koristi blokčein tehnologiju za skladištenje srodnih informacija i sertifikata u distribuiranom registru kako bi poboljšala efikasnost i kredibilitet."

Upotreba blokčein tehnologije za praćenje poljoprivrednih proizvoda je jedna od uobičajenih implementacija tehnologije širom sveta. U avgustu je najveći izvoznik žitarica u Australiji, CBH Group, sarađivao sa lokalnim startapom za korišćenje blokčein tehnologije za praćenje pošiljke ovsa.

Prošlog meseca, četiri najveća poljoprivredna preduzeća u svetu - Archer Daniels Midland Co., Bunge Ltd., Cargill Inc. i Louis Dreyfus Co., poznate pod nazivom ABCD - složili su se da koriste blokčein tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI) da smanje troškove i učine trgovinu efikasnijom i transparentnijom, objavio je Cointelegraph 25. oktobra.

 

Pripremila: Majda Petrović