Južnokorejska agencija pri Ministarstvu odbrane DAPA planira da poboljša pouzdanost podataka u industriji naoružanja upotrebom blokčeina, objavila je agencija u saopštenju za medije 10. aprila.

Državna agencija za nabavku naoružanja će koristi platformu kako bi omogućila sigurnu razmenu podataka o projektima vojnih nabavki između relevantnih vladinih organizacija i eliminisala falsifikovanje podataka.

Prema saopštenju za medije, nova inicijativa će uključivati organizacije kao što su Agencija za razvoj odbrane i Agencija za odbranu za tehnologiju i kvalitet.

Pored poboljšanja kredibiliteta projekata odbrane sa blokčeinom, DAPA takođe namerava da smanji papirologiju vezanu za prijavljivanje za projekte javnih nabavki, kao i da objedini svoju dokumentaciju, navodi se u saopštenju za medije.

U januaru 2019. godine, DAPA je pokrenula pilot projekat za razvoj blokčein aplikacija u odbrambenoj industriji, a vlada Južne Koreje navodno planira da uloži do 530.000 dolara u svaki projekat. Inicijativa se sprovodi uz podršku podorganizacije Južnokorejskog Ministarstva za nauku i ICT, Korejske agencije za internet i bezbednost.

Krajem 2018. godine, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država predložilo je da blokčein tehnologija može da olakša proces reagovanja u vanrednim situacijama.

Ranije je konsultantska firma "Accenture" sa sedištem u Dablinu u partnerstvu sa francuskom multinacionalnom kompanijom za vazduhoplovstvo Thales Group ažurirala lance za snabdevanje aviona korišćenjem blokčeina.

 

Pripremila: Majda Petrović