Južna Koreja će nastaviti da zabranjuje ICO projekte u zemlji, potvrđuje državni finansijski regulator, Komisija za finansijske usluge (FSC) u saopštenju za medije 30. januara.

Otkrivajući rezultate istraživanja sprovedenog u septembru 2018. godine, izjavili su da je utvrđeno da firme koje vode ICO projekte koriste strane jurisdikcije, ali još uvek prikupljaju sredstva od državljana Južne Koreje.

Južna Koreja je formalno zabranila ICO u septembru 2017. godine, navodeći kao razlog nedostatak stabilnosti i lakoće manipulacije kao razlog za sprečavanje građana da kupuju kriptovalutne tokene.

"Ako postoji nezakonita radnja, treća strana mora da interveniše, ali je teško intervenisati dok se ne poveća obim transakcija ili cena", objavio je FN News citirajući zvaničnik FSC-a.

Nade za preokret pojavile su se u avgustu prošle godine nakon što je nacionalni parlament počeo da raspravlja o zabrani, ali su brzo “pale u vodu”.

“Vlada je zauzela oprezan stav o institucionalizaciji ICO-a. Držaćemo se toga”, navodi se u saopštenju.

Istraživanje je takođe pokazalo da su Singapur i Švajcarska najpopularnija mesta kao domaćini ICO-a među onim kompanijama koje su odgovorile na upit FSC-a. Ukupno 22 firme dobile su upit, ali je samo 13 odgovorilo, navodi se u saopštenju za medije.

Globalno, ICO projekti su tokom 2018. godine doživeli konstantan pad. Kako je nedavno objavio Cointelegraph, mnogi tokeni se sada trguju daleko ispod njihove početne cene.

 

Pripremila: Majda Petrović