Južnokorejske vlasti istražuju moguću prevaru vezanu za kripto investiciju koja uključuje Shinil Group iz Seula, kao ključnog učesnika, prenosi Korea JoongAng Daily. Shinil Group (Shinil) navodno je obećao investitorima isplatu u zlatu sa olupine ruskog broda.

Ranije ovog meseca Shinil je objavio da je pronašao Dmitrii Donskoi, ruskog oklopnog kruzera koji je potonuo pre 113 godina, prema Reuters-u. Kompanija je tvrdila da je brod bio pun zlata u vrednosti od 150 triliona vona (131 milijarde dolara).

Da bi ohrabrio investitore da kupe kriptovalutu kompanije, Shinil je navodno obećao da će im nadoknaditi zlatom sa broda. Novčić je navodno privukao investiciju vrednu 60 milijardi vona (53,7 miliona dolara) od oko 100.000 investitora od njegovog lansiranja ove godine, iako je izvršni direktor kompanije Čoi Jong-seok priznao da nema jasnih dokaza da se na brodu nalazi nešto vredno.

Seulska policija iz Gangseo distrikta potom je izdala zabranu putovanja za Čoi Jonga i navodno planira da ispita njega i druga lica povezana sa istragom. Prema Korea JoongAng Daily-u, investiciona prevara uključivala je i Ju Ji-beoma, šefa filijale Shinil grupe iz Singapura.

Ju je navodno osnovao kripto berzu Donskoi International Exchange i proširio vesti o olupini na društvenim mrežama. Prema njegovim poznanicima, Ju je ranije osuđen zbog prevara povezanih sa nekretninama i trenutno je u Vijetnamu kako bi izbegao istragu.

Vlasti takođe istražuju da li su osumnjičeni iz Shinil Group-a pokušali da profitiraju od fluktuacija cena akcija južnokorejskog Jeil Industries-a. Akcije su porasle za 30% 17. jula kada je bivši šef Shinil Group-a Riju Sang-mi postao drugi najveći akcionar u Jeil Steel-u. Kada su cene opale sutradan, Jeil je tvrdio da to nije povezano sa Shinil-ovim projektom za izvlačenje broda.

Cointelegraph je juče preneo da je Le Min Tam, izvršni direktor vijetnamske firme za kripto rudarenje Sky Mining, nestao sa sredstvima investitora i kompanije vrednih 35 miliona dolara. Iako ga niko nije lično video, Tam se u sredu na Fejsbuku izvinio investitorima za "sve", objašnjavajući kako je profitabilnost kompanije pala zbog nestabilnosti tržišta.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić