Južnokorejska banka Woori Bank namerava ove godine da uvede "komercijalizovano" međunarodno plaćanje na bazi ripla, mrežu za plaćanja koja koristi kriptovalutu, izveštava lokalni ChosunBiz 2. marta.

Pored uspešno realizovanog testa transakcije od strane odeljenja za digitalnu strategiju nakon inicijalnih testova u januaru, banka sada želi da implementira riplovu tehnologiju u svoja plaćanja širom sveta.

Proces je započet kao deo japanskog programa koji uključuje Ripl i SBI Group, sa 37 drugih institucija koje učestvuju u testiranju pošiljki (doznaka).

Od ovih, zajedno sa najmanje 23 drugih uključenih u testiranje transfera na blokčeinu, velika većina su japanske banke, imajući u vidu riplovu "dobro dizajniranu" mrežu u Japanu.

Druga po veličini banka u Južnoj Koreji, Shinhan, je takođe učestvovala.

"Pošto su rezultati testa bili dobri u Japanu, mnoge banke bi da se komercijalizuju", rekao je zvaničnik Woori u ChosunBiz-u.

"Nekoliko banaka, kao što su dve ili tri megabanke i nekoliko specijalizovanih onlajn banaka, pokušavaju da uvedu proceduru u praksu."

Ripl je imao još jedan uspešan mesec uprkos svojoj kripto imovini XRP koja je značajno izgubila na vrednosti u odnosu na vrhunac početkom januara.

Sredinom februara kompanija je najavila da Western Union takođe pokušava da iskoristi svoju tehnologiju kako bi smanjio vreme i troškove vezane za svoje prekogranične transfere.


 

Pripremio: Nikola Mosurović