Grupa južnokorejskih komercijalnih banaka pokrenuće putem blokčeina platformu za verifikaciju ličnih isprava korisnika u julu 2018. godine, izveštava lokalni medijski servis Korea KoongAng Daily 12. juna.

Prema izveštaju, Korejska federacija banaka (KFB) pokrenuće svoj "BankSign" sistem za verifikaciju indentiteta koji će se koristiti kako u ‘onlajn banking-u’ tako i u ‘mobile banking-u’. Sudeći prema Korea JoongAng Daily-iju, ova novina bi trebala da zameni dvadesetogodišnji javni sistem verifikacija koji je navodno poznat po svojoj složenosti i neefikasnosti.

Park Čang-ok, menadžer odeljenja depozitnih usluga i platnih sistema u KFB-u, objasnio je da će "nova bankovna blokčein aplikacija ponuditi niz opcija za verifikaciju ličnih isprava klijenata, a ne samo javni sertifikacioni sistem."

Razvoj BankSign inicijative navodi se u izveštaju, startovan je odmah nakon što je KFB pokrenuo konzorcijum koji istražuje mogućnosti i prilike blokčein aplikacija u lokalnom bankarskom sektoru u novembru 2017. godine.

Platforma BankSign je zasnovana na Nexledger-u, alatki za upravljanje transakcijama privatnog preduzeća koji je razvio Samsungova filijala, Samsung SDS.

Prošle nedelje, Samsung SDS najavio je pokretanje sopstvene blokčein platforme Nexfinance koja ima za cilj da obuhvati poslovne finansije.


 

Pripremio: Bojan Zečević