Vlada u Seulu najavila je da će do 2022. godine investirati više od jednu milijardu dolara u blokčein i finteh startape, prema zvaničnom saopštenju od 18. februara.

Prema saopštenju, južnokorejski budžet vlade planira da iskoristi “Seoul Innovation Growth Fund” za startape koji imaju različite investicione probleme sa serijom A. Fond koji je pokrenut prošle godine, prvenstveno će staviti fokus na startape vezane za blokčein i finteh industriju.

Najava Vlade u Seulu naglašava da je prosečna investicija po kompaniji u Londonu i Silicijumska dolini od oko 6-7 miliona dolara, dok je u Koreji samo 1,1 milion dolara, Jo In-dong, šef odseka ekonomije, rekao je:

“Nova ulaganja u startape biće temelj korporativnog rasta koji donosi inovacije u našem društvu i biće ključna pokretačka snaga za rast kompanija. Mi ćemo proširiti naše investicije na stimulaciju startap investicionog tržišta i stvaranje preduzetničkog ekosistema.”

Prošlog meseca, vlada glavnog grada objavila je formiranje blokčein tima u saglasnosti sa Vladom u Seulu, koji će imati 100 radnika, sa ciljem da ispita potencijale i koristi blokčein aplikacija u raznim vladinim službama, kako je izvestio Cointelegraph 31. januara.

Prema izveštaju od 4. oktobra, gradonačelnik Seula Park Von-sun, objavio je petogodišnji plan, nazvan “Blokčein grad Seul”, za promovisanje razvoja blokčeina u južnokorejskom glavnom gradu.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović