Centralna banka Južne Koreje, Banka Koreje (BOK), nedavno je najavila da razmatra primenu kriptovaluta i blokčeina za svoj projekat za "bezgotovinsko društvo", izveštava TokenPost 1. maja.

South Korea's central bank says cryptocurrency and blockchain will allow societies to become coinless.

The South Korean gov't has been trying to get rid of coins for a long time, many methods have been suggested but it wants to go with cryptocurrency.https://t.co/k8DNdinbl9

— Joseph Young (@iamjosephyoung) May 1, 2018

Prema TokenPost-u, BOK je najavila zvanično pokretanje svog pilot projekta bezgotovinsko društvo u svom izveštaju o plaćanju iz 2017. godine. U izveštaju se navodi da je banka započela istraživanje mogućih upotreba blokčeina i kriptovaluta, kao što je primena blokčeina i lozinki u plaćanjima.

Banka je takođe osnovala organizaciju za istraživanje digitalne valute i analizu mogućih efekata kriptografskog novca na ukupan finansijski sistem.

Glavni ciljevi projekta su pogodnosti za kupce i smanjenje troškova proizvodnje fizičke valute. U 2016. godini, Južna Koreja je navodno potrošila 53,7 milijardi vona (47 miliona dolara) na izdavanje fizičke valute.

Vlada takođe planira da koristi ovu inicijativu kao sredstvo kojim će se otvoriti siva ekonomija, koja je uglavnom gotovinska. Kvak Hjun-su, analitičar Shinhan Investment Corp-a je rekao:

"Može otvoriti sivu ekonomiju i na taj način povećati ekvivalenciju u oporezivanju. Koferi puni novčanica od 50.000 vona koje vidite u filmovima će nestati u stvarnosti (sa napretkom bezgotovinog društva)."

Prema KoreaTimes-u, vlada Južne Koreje je počela da razmatra ukidanje fizičkog novca u 2016. godini i planirala je da postane "bezgotovinsko društvo" do 2020. godine. U aprilu 2017. godine, BOK je pokrenula projekat društvo bez kovanica u kome bi potrošači mogli da deponuju kovanice iz transakcija i prebace ih na pripejd ili mobilnu karticu i da ih koriste u diskontima i robnim kućama.

U januaru, podeljenost ministara u vezi kriptovaluta zbunila je južnokorejsku javnost kada je Ministarstvo pravde nezavisno proglasilo da će zabraniti trgovinu kriptovalutama. Nakon peticije, ministar finansija je rekao da vlada neće zabraniti kripto trgovanje, što je na kraju potvrdio ministar Kancelarije za koordinaciju vladinih politika u februaru.

Prošle nedelje, Cointelegraph je objavio da najveća kripto berza Južne Koreje Bithumb snažno podržava usvajanje digitalnih valuta u zemlji. Berza ima za cilj da se razvije u bankarski posao kako bi se upotreba kriptovaluta u svakodnevnom životu učinila intuitivnijom.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić