Udruženje južnokorejskih menjačnica kriptovaluta saopštilo je da planira da proveri da li njihovi članovi prate skup samoregulatornih mera vezanih za kriptovalute, koje su usvojene prošle godine, izveštava lokalni list Yonhap News 21. februara.

Korejska asocijacija blokčein industrije, koja se trenutno sastoji od 33 južnokorejske menjačnice kriptovaluta, izjavila je da će se izvršiti evaluacija dvadeset jedne menjačnice, uključujući i velike trgovačke platforme Coinone, Bithumb i Korbit.

Sredinom decembra 2017. godine, korejska asocijacija blokčein industrije objavila je da planira da "uspostavi niz specifičnih etičkih kodeksa na virtualnim berzama valuta, uključujući insajderske trgovine i manipulacije na tržištu", nakon što su južnokorejske finansijske vlasti počele da razmatraju propise o kriptovalutama.

Cilj samoregulacije između menjačnica u Južnoj Koreji bio je da obezbedi veću transparentnost u trgovini kako bi ublažio zabrinutost zbog "bitkoin pomame" u decembru 2017. godine, tokom koje se desio iznenadni priliv južnokorejskih investitora koji su počeli da kupuju bitkoin.

Prošle nedelje, u Velikoj Britaniji, sedam najvećih kriptovalutnih kompanija u svetu, uključujući Coinbase, osnovalo je prvi samoregulativni trgovinski organ u zemlji, CryptoUK. Cointelegraph je 16. februara izvestio da se u Japanu razmatra još jedan samoregulativni organ od strane dve državne grupe iz kripto sektora, ali konačna odluka tek treba da bude doneta. 

Pripremio: Nikola Mosurović