Okrug u južnokorejskoj prestonici najavio je da će primeniti blokčein na svoj sistem evaluacije predloga, izveštava privatna lokalna novinska agencija Newsis 16. januara.

Prema članku, južnokorejski Jongdongpo-gu – administrativna oblast u jugozapadnom Seulu – ima za cilj da ojača svoju administrativnu transparentnost primenom sistema za procenu zasnovanog na blokčeinu.

Sistem će takođe pomoći da se izbegne falsifikovanje u okviru različitih procedura za izbor preduzeća za javne ponude, navodi publikacija. Aplikacija koja se bazira na blokčeinu će se koristiti tokom svih projekata za evaluaciju predloga u okrugu 2019. godine, sa planovima za proširenje na celo odeljenje, kao i na druge opštine, u budućnosti.

Prošlog leta, Jongdongpo-gu distrikt je najavio izgradnju sistema za procenu predloga zasnovanog na blokčeinu kako bi se povećala pravičnost, transparentnost i integritet administrativnih procedura, kako je 19. jula izvestio Cointelegraph.

Današnje saopštenje naglašava uspeh Jongdongpo-gu eksperimenta u primeni blokčein tehnologije, izveštava Newsis.

Ranije ove sedmice, južnokorejsko Ministarstvo za strategiju i finansije dodalo je blokčein u oblast istraživanja i razvoja povezanih sa poreskim kreditima, sa ciljem da podrži inovacije unutar ekosistema, prenosi Cointelegraph 12. januara.

Takođe ove sedmice, južnokorejska odbrambena ruka najavila je pilot projekat za razvoj blokčein aplikacija.

 

Pripremila: Majda Petrović