Najviši finansijski regulator Južne Koreje objavio je niz revidiranih smernica za sprečavanje pranja novca (AML) za virtualne valute, navodi se u saopštenju za medije objavljenom ove nedelje.

U saopštenju se navodi da je Komisija za finansijske usluge (FSC) sprovela inspekcije u tri domaće banke - Nonghiup, Kookmini i Hana Bank - što je rezultiralo ažuriranju smernica AML procedura.

Nove smernice primećuju da kripto berze moraju da izvrše “Customer Due Diligence” (CDD) i “Enhanced Customer Identification” (EDD) procedure kako bi obezbedile svrhe trgovanja i utvrdile legitimnost izvore finansiranja korisnika. Ukoliko preduzeće odbije ili ne može da pruži informacije za verifikaciju klijenta, u uputstve se kaže  da sve transakcije tog entiteta moraju biti odbačene ili prekinute.

Prema revidiranim smernicama, kripto berze su odgovorne da stranci ne koriste lokalne kripto berze, kriminalci ne koriste lične račune drugih osoba za pranje novca, te da nema sumnjivih transakcija i obrade plaćanja, prenosi CCN.

U maju, FSC se pridružila kriptovalutnoj istrazi koju je inicirala Služba za finansijski nadzor Južne Koreje (FSS) u skladu sa usklađenošću AML procedura na kripto berzama.

 

Pripremila: Majda Petrović