Bitkonov burni decembar nastavljen je i u januaru, pošto je vlada Južne Koreje izrazila zabrinutost zbog nedostatka regulatorne kontrole nad menjačnicama kriptovaluta.

Zemlja je u prvoj fazi masovnog usvajanja kriptovaluta prošle godine, a vlada se borila da nastavi sa razvojem i trgovinom u sektoru gde je arbitraža između menjačnica uobičajena. Ranije u decembru, vlada Južne Koreje izložila je planove za zatvaranje nekih menjačnica u zemlji i ponovila je te planove ove nedelje.

Bitkoin je nedavno trgovao skoro 30 posto više na južnokorejskim berzama u poređenju sa prosečnim međunarodnim stopama, navodi Blumberg. Čini se kao da zakonodavci nameravaju da zaustave - ili bar uspore - ogromnu popularnost valute. U saopštenju za medije, južnokorejska vlada izrazila je zabrinutost zbog onoga što je označeno kao "opsednutost" kriptovalutama u zemlji:

"Špekulacija kriptovaluta je izrazito popularna u Koreji. Vlada više ne može da dozvoli abnormalnu situaciju sa špekulacijama."

Planovi za sticanje neke kontrole nad trgovinom kriptovalutama uključuju zabranu bankama da obezbeđuju virtuelne račune menjačnicama kriptovaluta. Isto tako, vlada je ponovila svoju nameru da zatvori kriptovalutne menjačnice, ali je prestala sa iznošenjem svojih namera.

Tržište reaguje

S obzirom na to da je Južna Koreja odgovorna za petinu svetske kriptovalutne trgovine, cena bitkoina i itirijuma u četvrtak je pala, možda zbog reakcije na neizvesnost.

Bitkoin je zabeležio 12% pad vrednosti tokom 24 sata, pada sa 14.900 dolara na najnižih 13.100 dolara. Međutim, tržište se u velikoj meri oporavilo i povećalo se na 14.800 dolara u vreme pisanja teksta.


 

Pripremio: Nikola Mosurović