Kabinet ministara Južne Koreje složio se da isključi trgovanje digitalnim sredstvima kompanijama koje su klasifikovane kao one koje se bave rizičnim poslovnim poduhvatima - izveštava Business Korea 27. septembra.

Još u avgustu, Ministarstvo manjih i srednjih preduzeća i startapa u zemlji je već isključilo kripto berze iz zakona koji reguliše poslovno ulaganje - izvestio je tada Cointelegraph.

Tokom nedavnog vladinog sastanka održanog pod predsedavanjem premijera Li Nak-jeona, vlada je revidirala "uredbu o izvršenju zakona sa posebnim merama za promociju rizičnih poslovanja" kako bi isključila svu prodaju i posredovanje digitalnim sredstvima zasnovanim na blokčein tehnologiji koja su  svrstana pod klasifikaciju "rizična poslovanja".

Novi amandman je viši stepen zakonodavne izgradnje odluke koja je donesena u avgustu. Prema Business Korea, cilj revidiranja uredbe je "jačanje saradnje povezanih/srodnih institucija", a sve kako bi se građani zaštitili od "ilegalnih aktivnosti" vezanih za poslovanje digitalnim sredstvima.

Business Korea dodaje vladinu izjavu vezanu za ovu odluku:

"Pranje novca kao i hakovanje povezani su sa trgovanjem digitalnim sredstvima putem blokčeina. Zbog ovoga mi ćemo postaviti poslovni sektor koji neće biti uključen u rizična poslovanja kompanija i potrudićemo se da formiramo zdrav industrijski ekosistem."

Istovremeno, ministarstvo nauke i informacione komunikacione tehnologije (MSICT) je obećalo podršku protekle nedelje za domaću blokčein industriju sa ciljem ubrzanja rasta tehnologije.

 

Pripremio: Bojan Zečević