Vlada Južne Koreje razmatra uvođenje blokčein tehnologije za elektronski način glasanja, kako izveštava ZDNet 28. novembra.

Ministarstvo nauke i ICT-a i Nacionalna izborna komisija (NEC) planiraju zajedničko testiranje blokčein tehnologije u sistemu onlajn glasanja. Probni period je zakazan za sledeći mesec i biće sproveden od strane korejske agencije za internet i bezbednost (KISA) zajedno sa seulskim udruženjem za blokčein tehnologiju (National University's Blockchain Society).

U članku se navodi da će blokčein tehnologija biti sprovedena u cilju “autentifikacije birača i čuvanje rezultata”, navodeći:

“Glasanje će biti sprovedeno preko mobilnih i personalnih računara. Podaci će biti sačuvani na distribuiranoj mreži i svi glasači će biti u mogućnosti da gledaju tok glasanja.”

Prateći probu, NEC će odlučiti da li će uvesti ovaj sistem onlajn glasanja, napominjući da će veštačka inteligencija (AI), količina podataka i internet stvari (IoT) biti dodavani kako bi se nadograđivao sistem glasanja.

Sličan sistem glasanja preko mobilnih telefona, bio je planiran za izbore u Zapadnoj Virdžiniji, kako je izvestio Cointelegraph 27. septembra. Prateći izbore početkom novembra, državni sekretar primetio je da je 144 vojnika koji su u inostranstvu, uspešno popunili svoj listić onlajn preko blokčein platforme Voatz.

U maju, Cointelegraph je objavio analizu potencijalnog korišćenja blokčein tehnologije za izbore.

Ove godine nekoliko zemalja širom sveta najavilo je razmatranje o uvođenju blokčein sistema za glasanje, kao što su to učinili Ukrajna, Katalonija, i japanski grad Tsukuba. U junu, švajcarski grad Zug, poznatiji kao “kripto dolina”, sproveo je ovaj način glasanja na nivou opštine, kako je pisao Cointelegraph 9. juna.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović