Ministarstvo nauke i informacionih tehnologija Južne Koreje će da sprovede nastavak studije o blokčein regulativi, navodi se u izveštaju Yonhap od 21. maja.

Studija je nazvana “Studijska grupa za poboljšanje blokčein regulative” deo je inicijative koju je pokrenula vladina naučna i tehnološka grupa kako bi se utvrdilo da regulative mogu da se poboljšaju kako bi blokčein tehnologija mogla da postigne široko institucionalno usvajanje.

Studijska grupa za poboljšanje blokčein regulative pokrenuta je u junu prošle godine i inicijalno je bila usmerena na poboljšanje zakonske regulative koja se odnosi na blokčein tehnologiju, kao što su privatnost, pametni ugovori, elektronski dokumenti i digitalni potpisi i primena distribuiranih računarskih sistema.

Ove godine istraživačka grupa će da se fokusira na pet institucionalnih oblasti u kojima blokčein tehnologija može da postigne široko usvajanje: logistiku i distribuciju, javne usluge, zdravstvo, finansije i energiju.

Seul, glavni grad Južne Koreje, navodno će svojim građanskim karticama da doda blokčein tehnologiju. Ova tehnologija će navodno da omogući vlasnicima kartica da lako provere svoj identitet i da pristupe administrativnim uslugama.

Gradonačelnik Seula Park Von-su je primetio da je Seul već implementirao i druge administrativne usluge zasnovane na blokčeinu, kao što je mobilno elektronsko glasanje. Štaviše, vlada u Seulu je izjavila da je izdvojila preko milijardu dolara za finansiranje blokčein i finteh startapa u naredne 3 godine.

Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, vlade u zemljama širom sveta planiraju ili sprovode strategije blokčeina za ekonomski razvoj, uključujući Novi Zeland, Nemačku, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

 

Pripremio: Nikola Mosurović