Južnokorejski zvaničnici razmatraju reviziju postojeće kripto regulative

Zvaničnici Južne Koreje razmatraju reviziju postojećeg zakonskog okvira koji se tiče digitalnih valuta, izveštava lokalni mediji ZDNet Korea 4. aprila

Govoreći na Deconomy konferenciji u Seulu, visoki zvaničnici vlade izjavili su da zemlja mora ponovo da proceni svoju politiku o kriptovalutama kako bi olakšali rast i zrelost kripto tržišta. Jedan zvaničnik je naglasio važnost stvaranja mesta gde sektor, finansijske institucije i vladine organizacije mogu da komuniciraju i zajedno razvijaju smernice za sektor. Song Hi-kjong, predsednik 4. Industrijskog foruma Narodne skupštine, izjavio je:

“Vlada je pogrešno razumela virtualne valute i pokušala je da zadovolji stvarne standarde valute, tako da postoje različiti problemi. Sektor ne stoji dok čeka na regulativno izdavanje dozvola, tako da je to isto kao da ih držimo u kutiji.”

Zakonodavci su potvrdili svoju spremnost da promovišu blokčein sektor, iako je Jung Bjung-kuk, predsednik Četvrte posebne komisije za industriju Narodne Skupštine, naglasio je da vlada treba da bude oprezna i da ima konzervativan pristup tehnologiji u smislu njenog upravljanja.

Južna Koreja je u septembru prošle godine zabranila ICO projekte, tvrdeći da je praksa prikupljanja sredstava putem izdavanja kripto tokena “kockanje”.

U januaru ove godine, Južna Koreja je saopštila da će zadržati zabranu, jer je Komisija za finansijske usluge otkrila da firme koje vode ICO projekte koriste strane jurisdikcije, ali i dalje prikupljaju sredstva od državljana Južne Koreje.

Početkom marta, Južnokorejsko Vrhovno tužilaštvo (SPO) osnovalo je radnu grupu za borbu protiv kripto prevara i kriminala. Radna grupa SPO-a biće odgovorna za istragu prevara, ilegalnog pranja novca i druge nezakonite aktivnosti u oblastima finteh i kriptovaluta.Pripremio: Marko Mihajlović