Zvaničnici Južne Koreje razmatraju reviziju postojećeg zakonskog okvira koji se tiče digitalnih valuta, izveštava lokalni mediji ZDNet Korea 4. aprila

Govoreći na Deconomy konferenciji u Seulu, visoki zvaničnici vlade izjavili su da zemlja mora ponovo da proceni svoju politiku o kriptovalutama kako bi olakšali rast i zrelost kripto tržišta. Jedan zvaničnik je naglasio važnost stvaranja mesta gde sektor, finansijske institucije i vladine organizacije mogu da komuniciraju i zajedno razvijaju smernice za sektor. Song Hi-kjong, predsednik 4. Industrijskog foruma Narodne skupštine, izjavio je:

“Vlada je pogrešno razumela virtualne valute i pokušala je da zadovolji stvarne standarde valute, tako da postoje različiti problemi. Sektor ne stoji dok čeka na regulativno izdavanje dozvola, tako da je to isto kao da ih držimo u kutiji.”

Zakonodavci su potvrdili svoju spremnost da promovišu blokčein sektor, iako je Jung Bjung-kuk, predsednik Četvrte posebne komisije za industriju Narodne Skupštine, naglasio je da vlada treba da bude oprezna i da ima konzervativan pristup tehnologiji u smislu njenog upravljanja.

Južna Koreja je u septembru prošle godine zabranila ICO projekte, tvrdeći da je praksa prikupljanja sredstava putem izdavanja kripto tokena “kockanje”.

U januaru ove godine, Južna Koreja je saopštila da će zadržati zabranu, jer je Komisija za finansijske usluge otkrila da firme koje vode ICO projekte koriste strane jurisdikcije, ali i dalje prikupljaju sredstva od državljana Južne Koreje.

Početkom marta, Južnokorejsko Vrhovno tužilaštvo (SPO) osnovalo je radnu grupu za borbu protiv kripto prevara i kriminala. Radna grupa SPO-a biće odgovorna za istragu prevara, ilegalnog pranja novca i druge nezakonite aktivnosti u oblastima finteh i kriptovaluta.Pripremio: Marko Mihajlović