U utorak ujutru, 16. januara, peticija protiv regulative kriptovaluta u Južnoj Koreji dostigla je broj potpisa koji je dovoljan da bi se dobio odgovor od vlade.

Peticija na internetu, koja je pozvala vladu da preispita svoj stav o regulativi kriptovaluta, započela je na sajtu predsedničke kancelarije Južne Koreje 28. decembra.

Dana 16. januara, peticijom je prikupljeno više od 212.700 potpisa. Prema internet stranici predsedničke kancelarije, minimum koji potreban da bi vlada odgovorila iznosi 200.000, tako da se od službenika očekuje da reaguju na zahteve navedene u peticiji u narednih 30 dana.

Peticijom se traži od vlade da se odrekne predloženih trgovinskih propisa koji bi uništili mogućnost ogromne zarade koju su omogućile digitalne valute.

Međutim, peticija i dalje podržava neke od zakonskih propisa Južne Koreje, poput zabrane anonimnih trgovinskih naloga. Značajno, najveća menjačnica kriptovaluta Južne Koreje Bithumb takođe podržava "pravi set propisa".

Zabrinut zbog "opsesije kriptovaluta" u zemlji, vlada Južne Koreje počela je da razmišlja o nizu regulatornih mera za kripto.

Neki od predloženih propisa uključuju zabranu anonimnih virtuelnih trgovinskih računa, zabranjujući maloletnim investitorima i stranim državljanima da ulažu u bitkoin i druge kriptovalute na korejskom tržištu, pa čak i zabranjujući trgovinu kriptovalutama.

Ulaganje kriptovalutnih sredstava postalo je posebno popularno među mladima iz Južne Koreje, jer je ekonomska situacija u zemlji naročito teška za mladu populaciju. Prema Kvarcu, nezaposlenost mladih je u februaru 2017. godine zabeležila visoku stopu od 12,5% u odnosu na prosečnu stopu nezaposlenosti od 4,2%.

Zključujemo da je stav južnokorejske vlade prema regulaciji kriptovaluta bio kontradiktoran tokom proteklog meseca, što je naročito zbunilo neformalnim predlogom ministra pravde o zabrani trgovanja kriptovalutom, što je potom bilo pogrešno preneto od strane mejnstrim medija.


 

Pripremio: Nikola Mosurović